NOSIO JE DŽORDANKE, BIO OPSEDNUT KOŠARKOM, A ZA POJASOM IMAO PIŠTOLJ VEĆ SA 11 GODINA: Kim je imao detinjstvo koje nije ni izdaleka ličilo na današnji stil lidera Severne Koreje!
Foto: Profimedia

neprepoznatljiv

NOSIO JE DŽORDANKE, BIO OPSEDNUT KOŠARKOM, A ZA POJASOM IMAO PIŠTOLJ VEĆ SA 11 GODINA: Kim je imao detinjstvo koje nije ni izdaleka ličilo na današnji stil lidera Severne Koreje!

Planeta -

Detinjstvo jednog od najkotroverznijih lidera u svetu, Kima Džong-una, bilo je u potpunoj suprotnosti sa njegovim današnjim stilom života i stavovima. Štaviše, po interesovanjiama i školovanju više su ličila na prosečnog tinedžera sa Zapada nego na čoveka koji danas vlada jednom od najzatvorenijih država na svetu.

I pre nego što je pod lažnim imenom, kada je imao 12 godina poslat u prestižnu privatnu školu u Bernu, u Švajcarskoj, Kim se isticao nobičnim stavrima, iotkriva najnovija knjiga o njemu.

foto: Profimedia

Tako je na primer, sa svega 7 godina naučio da vozi modifikovan automobil koji je od oca dobio na poklon, a prema drugovima iz odeljenja je bio agresivan kada ih je čuo da pričaju na nemačkom s obzirom da je imao poteškoća u učenju tog jezika.

Sa samo 11 godina, išao je naookolo sa zadentutim oružje za pojas - kolt 45, a imao je i sve što bi svaki dečak tog uzrast apoželeo, od flipera, igrica Super Mario i sl.

foto: Profimedia

Omiljeni filmovi su mu bili Džejms Bond, Drakula i Ben Hur, a nova etapa počinje sa njegovih 12 godina. Pod imenom Pak Un poslat je na školovanje u prestižnu školu u Bernu. Bio je opsednut košarkom. Oblačio je markirane trenerke a farmerke nisu dolazile u obzir.

Basket

Čim bi se završila škola, svakog dana u 17 sati, Kim je hrlio na košarkaške terene u svojoj školi ili u srednju školu u obližnjem gradu Lerbermatu, na manje od 10 minuta hoda.

Uvek je nosio istu odeću za košarku: autentičan Čikago Buls sa brojem Majkla Džordana - 23, Bulsov šorts i par njegovih Džordanki. Lopta kojom je igrao je takođe bila vrhunska: Spalding sa zvaničnom oznakom NBA.

foto: Reuters / KCNA

Kimova takmičarska strana ličnosti tada je dolazila do izražaja a često su se mogle čuti i psovke. Bio je ozbiljan na terenu, jedva da se smejao ili čak govorio, samo se fokusirao na igru.

Znao je čak i da lupa glavom o zik kada mu ne ide. Koristio je to što je u Evropi da se susretne sa nekim velikanima košarke. Išao je u Pariz da vidi izložbu NBA i imao je fotografije sa Tonijem Kukočem iz Čikago Bulsa i Kobijem Brajantom Lajkersa.

Smatra se da mu je ljubav prem asportu ulila majka Ko Jong-hui, a česta izreka koju su majke govorile sinovima, u i Južnoj i u Severnoj Koreji je da će da porastu visoki ako budu igrali košarku.

Kim je i kao dete bio nizak, a danas često nosi cipele sa nevidljivom platformom kako bi dodao na svojoj visini.

Ona je u Švajcarsku došla sa pasošem na ime Čong Il-son i bila prijavljena kao članica severnokorejsk misije u UN u Ženevi. Ali, Švajcarci su tačno znali ko je ona. Doputovala je ruskiom avionom iljušin 62 na kojem je bila oznaka Er Korio (Air Koryo) što je državna avio-kompanija Severne Koreje. Međutim, avion kojije na repu imao oznaku P882 je bio samo za VIP ličnosti i imao je potpuno opremljenu spavaću sobu.

foto: Profimedia

Međutim, dve godine od njenog dolaska u Švajcarsku Kimu Džong-unu se svet srušio naglavačke. Njegovoj majci je dijagnostikovan progresivan rak dojke i otišl aje u Francusku na lečenje. Njegovi staratelji bili su tetka i teča čiji je odnos sa režimom počeo da slabi kao i njihove privilegije.

Kimova majka je poživela još 6 godina, do 2004. godine kada je umrla u Parizu. Ujak i ujna su pobegli u ambasadu SAD i potražili azil zajedno sa svoje troje dece.

Kurir.rs / Politico

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track