ZLOKOBNA TEORIJA O UKLETOM LETU MH370: Pilot je od početka imao pakleni plan! Ono što je uradio putnicima i kolegama NIJE ZA LJUDE! (VIDEO)
Foto: AP, EPA, Printscreen YouTube

JEZIVO!

ZLOKOBNA TEORIJA O UKLETOM LETU MH370: Pilot je od početka imao pakleni plan! Ono što je uradio putnicima i kolegama NIJE ZA LJUDE! (VIDEO)

Planeta -

Nestanak boinga "Malezija erlajnza" na letu MH370 u martu 2014. je jedna od najvećih misterija u istoriji avionskih nesreća. Avion, koji je nestao sa 238 putnika i članova posade, nije pronađen ni posle mamutske potrage, a američki stručnjak Vilijam Langeviš u tekstu u časopisu Atlantik (The Atlantic) tvrdi da je pilot, kapetan Zahari Ahmed Šah (53), kriv za sve.

Osim malih delića koje je more izbacilo po okolnim ostrvima, još nisu pronađene crne kutije koje bi makar malo razrešile misteriju leta MH370, a Langeviš tvrdi da je Šah bio problematičan usamljenik koji je namerno pobio putnike i svoje kolege.

"Laku noć. Malejžan 370", bile su njegove poslednje reči tog 8. marta. Avion je upravo poleteo iz Kuala Lumpura prema Pekingu i nestao s radara svega 38 minuta posle poletanja. Kada ga je pronašao vojni radar, MH370 je skrenuo s kursa i opet nestao skoro 400 kilometara udaljen od otoka Penang u severozapadnoj Maleziji.

Najmlađi putnik imao je tek dve godine.

foto: Printscreen Facebook

S obzirom na to da je reč o velikoj misteriji, proteklih pet godina čilo se sijaset teorija. Tako Langeviš tvdi da je Šah ubio ili onesposobio svog kopilota i skrenuo s kursa čim je ušao u vazdušni prostor Vijetnama. Promenio je vazdušni pritisak u kabini da bi uspavao putnike, popeo se na 12.000 metara i svom snagom se zaleteo u okean. Od takvog udara avion se verovatno raspao na najsitnije deliće - sa sve putnicima i članovima posade.

Inženjer Majk Egzner slaže se s tom teorijom i tvrdi da je Šah još podigao avion da dekompresovanje bude brže.

"U kabini se ništa ne bi primetilo sem što bi ispale maske s kiseonikom", tvrdi Langeviš. To znači da su se putnici u roku od nekoliko minuta ošamutili, onesvestili i poumirali i ne znajući šta im se događa, a Šah je zatim dekompresovao i i kokpit ili namerno nosem pao u okean.

Jedan Šahov prijatelj kazao je za Atlantik da je ta teorija delimično realna. On kaže da je Šah imao problema u braku jer supruga više nije htela da trpi to što je vara sa stjuardesama. Mogao je da prevari kopilota da izađe iz kabine - da ga pošalje da nešto proveri, na primer - a onda da plan sprovede u delo.

Odmah su se javili i Langeviševi protivnici. Oni kažu da nije baš tako jednostavno dekompresovati kabinu kao što je on to opisao u tekstu, a osim toga podsećaju da je Šah bio strastveni avijatičar i da ne bi odveo 241 putnika u smrt zato što se svađa sa ženom.

Ipak, ovo je samo jedna od brojnih teorija. Ima ih koji smatraju da je kopilot odveo ceo avion u smrt, a neki prozivaju vlasti drugih država zbog pada aviona. za pad zrakoplova okrivljuju vlasti drugih država. Delovi boinga 777 pronađeni su tokom godina na raznim lokacijama, u Mozambiku, Južnoj Africi, ostrvu Rejunionu i na Mauricijusu, uglavnom na plaži, gde ih je more izbacilo.

Ali ključnih dokaza - crnih kutija - još nema. A bez njih možda nikad nećemo saznati šta se dogodilo na letu MH370.

Kurir.rs/24sata.hr/Daily Mail

Foto: AP, EPA, Printscreen Facebook, Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track