NOVINAR UŠAO U KONZULAT I VIŠE NIJE IZAŠAO! OTKRIVENO ŠTA SU PRIČALE NJEGOVE UBICE: Da li je stiglo žrtveno jagnje? Zglobovi će biti odvojeni, to je lako, ali telo je teško! (VIDEO)
Foto: EPA

UN IMA SNIMAK RAZGOVORA

NOVINAR UŠAO U KONZULAT I VIŠE NIJE IZAŠAO! OTKRIVENO ŠTA SU PRIČALE NJEGOVE UBICE: Da li je stiglo žrtveno jagnje? Zglobovi će biti odvojeni, to je lako, ali telo je teško! (VIDEO)

Planeta -

U trenucima pre ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija prošlog oktobra, ubice su ga čekale u saudijskom konzulatu u Istanbulu i uzrujavale se zbog zadatka koji treba da obave, navodi se u izveštaju UN.

"Da li će biti moguće da se stavi telo u vreću", upitao je Mater Mutreb, saudijski špijun koji je radio za višeg savetnika saudijskog prestolonaslednika, piše u izveštaju specijalne izaslanice UN-a Agnes Kalamard.

"Ne. Preteško je", odgovorio je Salah al Tubajgi, forenzičar iz ministarstva unutrašnjih poslova koji je i raskomadao i bacio telo.

foto: Profimedia

Rekao je da će zadatak "biti lagan". "Zglobovi će biti odvojeni. To nije problem. Telo je teško. Prvi put režem na tlu. Ako uzmemo plastične kese i isečemo telo na delove, biće završeno. Zamotaćemo svaki deo", nastavlja Tubajgi.

Mutrebu i desetorici drugih zbog zločina se sudi na zatvorenom suđenju u Saudijskoj Arabiji.

Saudijski ministar spoljnjih poslova Adel al Džubeir odbacio je izveštaj kao "ništa novo".

Muhamed bin Salman
Muhamed bin Salmanfoto: AP / Amr Nabil

"Izveštaj izaslanice u veću za ljudska prava sadrži očite kontradikcije i neutemeljene navode koji dovode u pitanje njegov kredibilitet", dodao je.

Izveštaj koji poziva na istragu protiv prestolonaslednika Muhameda bin Salmana i drugih visokih saudijskih zvaničnika, oslanja se na snimke i forenzički rad turskih istražitelja i informacije sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Kašogi, kritičar prestolonaslednika i kolumnista Vašington posta, poslednji put je viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kalamardova je zaključila da je ubistvo počinjeno s predumišljajem. CIA i neke zapadne zemlje veruju da je prestolonaslednik naredio likvidaciju, što saudijski službenici odbacuju.

Mediji su objavili sadržaj nekih snimaka, ali izveštaj otkriva zastrašujuće nove detalje.

Na kraju razgovora s Tobajgijem Mutreb pita je li "žrtveno janje" stiglo.

Nijednom se ne spominje ime novinara, ali 2 minuta kasnije on ulazi u zgradu.

Kašogi je primljen u konzulov kabinet na drugom spratu, gde sreće Mutreba, koga je poznavao jer su radili u Londonu nekoliko godina ranije.

Mutreb je rekao Kašogiju da pošalje sinu SMS.

Kraljevska porodica sa Kašogijevim sinom
Kraljevska porodica sa Kašogijevim sinomfoto: EPA

"Šta da napišem? Vidimo se uskoro? Ne mogu reći da sam otet", odgovara Kašogi.

"Skrati to", odgovara Mutreb. "Skini jaknu."

"Kako bi to moglo da se dogodi u konzulatu? Neću ništa da napišem", dodao je.

"Napišite, gospodine Džamal. Požurite. Pomozite nam kako bi mi vama pomogli jer na kraju ćemo vas vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se dogoditi, neka se ovaj problem dobro završi", rekao je Mutreb.

Kalamardova je objavila kako postoje ozbiljni dokazi da su saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman i drugi visoki zvaničnici lično odgovorni za ubistvo Kašogija.

U njenom izveštaju piše da bi na osnovu tih dokaza trebalo da se pokrene nepristrasna međunarodna istraga.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da Ankara "snažno podržava" poziv UN-a da se istraži uloga princa Muhameda i drugih saudijskih zvaničnika.

foto: AP / Presidential Press Service

Kašogijeva verenica je pozdravila UN-ov izveštaj kao "dobrodošlu" vest.

Kalamardova je ocenila da ovaj slučaj mora da se sagleda u kontekstu pritvaranja i mučenja drugih novinara i aktivista poslednjih godina.

"Prestolonaslednik je najblaže rečeno odobravao takvo ponašanje i dopuštao ponavljanje i eskalaciju takvih zločina. Svesno je preuzeo rizik da budu počinjeni drugi zločini, kao što je Kašogijevo ubistvo, naredio on direktno ili ne taj specifični zločin", dodala je.

Svaki stručnjak s kojim je razgovarala rekao da je princ Muhamed morao da zna za zločin jer je on zahtevao značajnu vladinu koordinaciju i resurse.

Uništavanje dokaza takođe ne bi bilo moguće bez njegovog znanja.

Inače, dve zemlje poslale su stručnjake da istraže mesto ubistva tek dve nedelje kasnije, a turski zvaničnici su imali samo šest sati da obave svoj posao. Nisu pronađeni tragovi krvi, što ukazuje da je ubistvo bilo planirano ili su dokazi uklonjeni.

Saudijska Arabija započela je sudska saslušanja protiv 11 optuženika u tom slučaju, od kojih petorici preti smrtna kazna.

Kurir.rs/Index.hr Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja