AGROMAFIJA SVE JAČA, A POLICIJA NEMA NAČINA DA JE ZAUSTAVI: Krade se sve - voće, povrće, stoka, mašine! Poljoprivrednici pribegavaju OČAJNIČKIM MERAMA (VIDEO)
Foto: Screenshot

sramota

AGROMAFIJA SVE JAČA, A POLICIJA NEMA NAČINA DA JE ZAUSTAVI: Krade se sve - voće, povrće, stoka, mašine! Poljoprivrednici pribegavaju OČAJNIČKIM MERAMA (VIDEO)

Planeta -

Na nemačkim poljima nestaju jagode, na slovenačkim kukuruz, na španskim narandže, na sicilijanskim pistaći, na hrvatskim jabuke i zelje…

Agrokriminal raste na sve strane, od SAD-a i Južne Amerike do Španije, Italije i Nemačke. Britanski lopovi kradu stoku sitnog zuba i poljoprivredne mašine, zbog čega su britanski farmeri godišnje siromašniji za 44,5 miliona funti. Braneći se od lopova, uz CCTV kamere, reflektore i senzore pokreta, počinju da grade srednjovjekovne zidove i opkope oko imanja.

Sezona jagoda je iza nas, ali ne i problemi uzgajivača tog finog voća u Lambšajmu, gradiću u njemačkoj saveznoj pokrajini Rajnland-Palatine. Jednom od njih lopovi su noću ukrali dve trećine roda. Policija kaže da lopovi nisu mogle sistematski obrstiti jagodnjak bez korištenja vozila kojima su odvozili plen u nekoliko smena.

Prema podacima Špigla, uzgoj jagoda u Nemačkoj poslednjih godina rastući je biznis sa 140.000 tona godišnjeg roda koji zbog toga sve više privlači lopove. Prošla godina pamti se po drskosti kradljivaca u Bad Soberhajmu jer su u 'berbu' došli rentiranim automobilima usred bela dana. Slično se dogodilo u Dajdešajmu, u kom su uz pomoć profesionalnih mašina danju opelješili kompletan vinograd tik uz prometno parkiralište najvećeg lokalnog supermarketa. U području francuskog Vilanev de Bezira, pri punom mesecu i uz pomoć profesionalnih mašina za berbu, ukradeno je pet tona kaberne sovinjona.

S kalifornijskih zasada badema nestao je deo letine vredne 150.000 dolara. Lopovi u Kolarevcu nedaleko od Križevaca nedavno su ukrali četiri tone jabuka opasnih po zdravlje jer su bile tretirane pesticidima, nakon čega se ne smeju jesti 40 dana. S njive u Skradniku kod Josipdola ukradeno je više od šest tona zelja.

Od jagoda i stoke sitnog zuba britanskim je lopovima isplativija krađa poljoprivrednih mašina i alata, svih vrsta terenskih vozila, naročito traktora, 4X4 vozila i četverocikličnih bicikala (quad bikes), a zahvaljujući modernim saobraćajnim vezama, vozila u samo nekoliko sati mogu biti isporučena mušterijama i izvan granice. Farmeri su zbog toga u županiji Daun u Severnoj Irskoj prošle godine ostali kraći za 780.000 funti.

Izvesni Dejvid Ejri iz North Jorkšira izjavljuje za lokalne novine da mu je posljednjih nekoliko godina bilo najgore za 50 godina otkako se bavi agrarom. Ukradena su mu tri 4x4 vozila, tona šećerne repe, 100 ovaca, prikolice, bušilice, motorne testere za drva, posude za mleko…

'To je zastrašujuće. Svako se jutro budite, očekujući da ste ostali bez nečega', žalio se Ejri, pripominjući da uz strah od ponavljanja i neposrednu štetu takođe rastu troškovi osiguranja.

Uz grad, ekstremne temperature, nametnike i otkupljivače, poljoprivrednici se na različitim stranama sveta bore protiv agrarnog kriminala. Najžešći je u SAD-u i Južnoj Americi, ali sve je življi i u Evropi, od Nemačke i Francuske do Španije, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva. Zbog njega su samo britanski farmeri godišnje kraći za 44,5 miliona evra. Prošlogodišnji izvještaj britanske policije pokazuje da je agrarni kriminal na najvišem nivou od 2013., naročito u centralnom delu ostrva, jer je na otvorenom lakše operisati, nego provaljivati u kuće i stanove.

S hrvatskih njiva najviše se kradu kukuruz, krompir, zelje, a učestale su krađe drva iz privatnih i državnih šuma. Lopinama na Jamajci slatke su banane, u Meksiku avokado i limeta jer se mogu duže skladištiti, u Španiji narandže i luk, naročito oko Valensije, gdje se šteta godišnje penje iznad 20 milona evra. U Teksasu se krade seno za stoku jer ga nedostaje usled suša i velikih požara.

Britanskim lopovima omiljeni je sport krađa stoke: ovoga aprila s farme u Dorčesteru nestalo je 211 ovaca vrednih 20.000 evra. Krađu stoke krupnog zuba u Americi smo nekada gledali u kaubojskim filmovima, a sada se vratila u stvarnosti. U Indiji se formirala mafija specijalizovana za mažnjavanje svetih krava i prodaju klaonicama u vlasništvu Indijaca kojima vera dopušta konzumiranje govedine.

Poljolrpivrednici se od lopova brene ugradnjom kamera, a neki idu tako daleko da oko imanja podižu zidove opasane kanalima sa vodom.

Kurir.rs/TPortal Foto: Screnshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track