TRIJUMF OPOZICIJE U ISTANBULU Erdogana SRUŠILA ALAVOST
Foto: EPA, Profimedia

SULTANOV PAD

TRIJUMF OPOZICIJE U ISTANBULU Erdogana SRUŠILA ALAVOST

Planeta -

Krah Nakon poništavanja izborne volje, turski lider je ponovio glasanje za najveći grad, ali ga je to skupo koštalo - doživeo je potpuni debakl

ISTANBUL - Pobeda opozicije u Istanbulu, i to na ponovljenim izborima, veliki je udarac za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nakon što je na martovskim izborima izgubio vlast u Ankari i Istanbulu, turski lider, koga zbog uticaja i konstantnog širenja vlasti nazivaju Sultan, poništio je izborne rezultate, ali mu je ponovljeno glasanje donelo ubedljivi poraz.

Novi početak

Na glasanju 31. marta, poslednji turski premijer, a sada kandidat za gradonačelnika najvećeg grada Benali Jildirim, osvojio je samo 0,17% ili 14.000 manje od opozicionog lidera Ekrema Imamoglua. Međutim, Sultanovo nepoštovanje izborne volje ljudi u njegovom rodnom gradu i nezapamćena politička alavost mnoge su iznervirali i povećali izlaznost, pa je na ponovljenom glasanju Imamoglu, kandidat Republikanske narodne partije, osvojio čak 807.000 ili skoro 10 odsto više od Erdoganovog čoveka.

- Ko osvoji Istanbul, osvojio je Tursku - poručivao je Erdogan pre izbora, a sada mu se ta izjava obila o glavu.

foto: AP

Zbog toga je novi gradonačelnik Istanbula na proslavi poslao jasnu poruku svima.

- Ovo je novi početak - rekao je, a onda izazivački dodao da očekuje „dobru saradnju s Erdoganom“.

Kako piše Gardijan, pobeda opozicije u Istanbulu imaće dramatične posledice po Erdoganovu vlast u zemlji.

- Izbori održani u nedelju smatrani su testom krhkih turskih demokratskih standarda i Erdoganove političke budućnosti. Sada bi mogla da se intenzivira borba za vlast među frakcijama u vladajućoj koaliciji. Gubitak Istanbula drugi put bio je nezamisliv ishod za Erdoganovu Partiju pravde i razvoja (AKP). Kao najveći turski grad i privredno čvorište, Istanbul pokriva 31 odsto BDP zemlje. Istovremeno, taj grad je važan pogon za nezvaničnu mrežu finansiranja vladajuće partije koja je zajedno sa svojom islamskom prethodnicom kontrolisala Istanbul poslednjih četvrt veka - piše britanski list.

foto: Printscreen

Pukotina

Njujork tajms naglašava da je izborni poraz „napravio pukotinu u predsednikovoj auri nepobedivosti“.

- Ovo bi mogao da bude kraj njegove 16 godina duge vladavine Turskom. Poraz bi takođe mogao da pokrene i lančanu reakciju koja bi se završila prevremenim izborima ove ili sledeće godine. - Bivši predsednik Abdulah Gul i bivši premijer Ahmet Davutoglu mogli bi da se odvoje od Erdogana kako bi pokrenuli svoje konzervativne pokrete - rekla je Asli Ajdintasbas, saradnica u Evropskom savetu za spoljne poslove - navodi američki list.

foto: AP

Progutao knedlu

ČESTITAM POBEDU

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan s knedlom u grlu čestitao je opozicionom lideru Ekremu Imamogluu pobedu na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula.

- Čestitam Ekremu Imamogluu, koji je pobedio prema nezvaničnim rezultatima - napisao je Erdogan na Tviteru.

Svetski mediji

LOŠA PROCENA

Blumberg piše da je ubedljiva pobeda Ekrema Imamoglua ošamućujuća „osuda ekonomske politike i sve autoritarnije Erdoganove vladavine“. Rezultati glasanja u nedelju pokazuju da je Erdogan, najmoćniji turski lider u moderno vreme, napravio neverovatno lošu procenu kada je tražio da se ponovi glasanje, ocenjuje BBC.

Kurir / A. Ivanović

Foto: EPA, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track