STOLTENBERG ZAPRETIO RUSIJI: Imate 5 nedelja, a onda će uslediti reakcija NATO! Nije dugo čekao na ruski odgovor!
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

uzaludna pretnja

STOLTENBERG ZAPRETIO RUSIJI: Imate 5 nedelja, a onda će uslediti reakcija NATO! Nije dugo čekao na ruski odgovor!

Planeta -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zapretio Rusiji da mora da ispuni obaveze prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa koji je zaključen sa SAD.

"Mi ćemo razmotriti i narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane Rusije. Moskva je dužna da do 2. avgusta uništi rakete koje krše sporazum (SSC-8)", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, Rusija ima samo pet sedmica da spase sporazum.

"Sutra ćemo doneti odluku o daljim merama NATO-a, ukoliko Rusija ne ispuni svoje obaveze. Naš odgovor će biti odbrambenog karaktera, uravnotežen i koordiniran. Nećemo raditi ono što i Rusija. Ne nameravamo da raspoređujemo nove nuklearne rakete u Evropi", izjavio je on.

U međuvremenu, prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov izjavio je da se Rusija neće vratiti ispunjavanju obaveza prema Sporazumu o raketama zbog pokušaja pretnji od strane NATO-a.

"To neće uticati na Rusiju. Pre pokušaja pretnji, NATO-u bi bolje bilo da ubedi svog starijeg brata — SAD da ne postavljaju rakete te klase u Istočnoj Evropi", istakao je Džabarov.

On je dodao da će se Rusija vratiti poštovanju Sporazuma o raketama, ako to učini i Vašington.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: EPA / Stephanie Lecocq)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track