POSLEDNJI INTERVJU ZLOTVORA IZ ČERNOBILJA: Zbog njega se desila kataklizma, a u razgovoru je ponavljao jednu rečenicu, što je razbesnelo sve! (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

POSLEDNJI INTERVJU ZLOTVORA IZ ČERNOBILJA: Zbog njega se desila kataklizma, a u razgovoru je ponavljao jednu rečenicu, što je razbesnelo sve! (VIDEO)

Planeta -

Anatolij Djatlov je inženjer koji je prikazan kao glavni negativac - izdao je naredbu koja je odvela do najveće nuklearne katasrtofe u to vreme, a kasnije je odbio da učestvuje u istrazi.

Djatlov je živeo još smao devet godina nakon nesreće, a godinu dana pred smrt, 1994. godine, dao je intervju koji se nedavno pojavio na Jutjubu.

Razgovor traje sat vremena, a on je u njemu govorio o okolnostima koje su dovele do nuklearne katastrofe. Intervju je pregledalo više od 2,5 miliona ljudi, a komentar je ostavilo više od 16.000 korisnika Jutjuba.

Međutim, većina njih ima sličan komentar na intervju - "nije sjajan, nije ni strašan".

To je naime, najpoznatija rečenica iz cele serije koju je ovaj inženjer izgovorio nakon eksplozije, i nakon što su inženjeri izmerili količinu radijacije koja je dosegla maksimum aparata za merenje.

To međutim, Djatlova u seriji nije previše zabrinulo.

Pravi Djatlov je inače 1987. godine osuđen na 10 godina prinudnog rada, a umro je 1995. godine, samo godinu dna nakon što je dao ovaj intervju.

On je označen kao glavni krivac, a sve optužbe odgovorio je ovako: "Ove besramne laži su me razbile. Nemam nikakvu sumnju da su dizajneri reaktora odmah otkrili pravi uzrok nesreće, ali su onda učinili sve da gurnu krivicu na operatore".

On je izjavio da se seća svakog detalja u danu koji je prethodio i danu kada je došlo do katastrofe.

Kurir.rs

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track