NEKO ĆE ZA OVO MORATI DA PLATI GLAVOM: 10 Crnogoraca drže na brodu sa kokainom vrednim MILIJARDU DOLARA, a sada je jedan agent DEA poslao oštru poruku (VIDEO)
Foto: AP/Profimedia

rekordna zaplena

NEKO ĆE ZA OVO MORATI DA PLATI GLAVOM: 10 Crnogoraca drže na brodu sa kokainom vrednim MILIJARDU DOLARA, a sada je jedan agent DEA poslao oštru poruku (VIDEO)

Planeta -

"Neko će morati da plati za to što je zaplenjeno 17,5 tona kokaina. Neko će morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati da plate glavom", komentarisao je bivši visoki čelnik DEA Pedro Janer rekordnu zaplenu kokaina u Filadelfiji.

Pedro Janer je dodao i da je verovatno jedan deo tovara trebalo da ostane u Filadelfiji, odakle bi se dalje transportovao u druge delove SAD.

foto: AP / Matt Rourke

"Drugi deo je trebalo da stigne u Evropu, gde bi ga opet naručioci podelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta", objašnjava Janer.

Podsetimo, u jednoj od najvećih zaplena u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, pao je Crnogorac Ivan Đuraševića sa kolegom Fonofavom Tijasagom.

foto: AP / Matt Rourke

Opsežna istraga je i dalje u toku, a brod se i sada nalazi u Filadelfiji, gde će ostati do okončanja istražnih radnji.

Među članovima posade najviše je državljana Crne Gore, a pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

Oni još nisu osumnjičeni, dok su uhapšeni pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) i Budvanin Ivan Đurašević (29). Svi oni su članovi posade broda "MSC Gajan", u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene desetine pakovanja kokaina.

Odmah nakon što je droga pronađena na brodu, lisice na ruke stavljene su državljaninu Đuraševiću i Tijasagi.

Navodno, njih dvojica su priznali da su učestvovali u utovaru kokaina sa 14 čamaca na teretni brod. Đurašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. On je priznao da je, dok su plovili njihovom brodu, prišlo 14 čamaca sa kojih su prebacili kokain na brod. Đurašević je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio.

Vrednost oduzete droge procenjena je na više od milijardu evra.

Kurir.rs/CDM Foto: AP/Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track