PAKLENE VRUĆINE ODNELE PRVE PRVE ŽRTVE: Francuzi i Švajcarci zatvorili škole, NAJGORE ĆE BITI U ČETVRTAK I PETAK, temperature se penju iznad 40 stepeni! (VIDEO, FOTO)
Foto: AP

saharske temperature

PAKLENE VRUĆINE ODNELE PRVE PRVE ŽRTVE: Francuzi i Švajcarci zatvorili škole, NAJGORE ĆE BITI U ČETVRTAK I PETAK, temperature se penju iznad 40 stepeni! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Toplotni udar koji je zahvatio veći deo Evrope danas će biti još žešći. Temperature veće od 40 stepeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a vrhunac vrućina očekuje se u četvrtak i petak.

Saharski talas vreline koji je pogodio delove Evrope početkom nedelje, odneo je prve žrtve. Tri osobe umrle su u Francuskoj od hladnog šoka nakon što su sa vrelih plaža uronili u hladnu morsku vodu.

1 / 8 Foto: AP

Španska meteorološka agencija Aemet proglasila je danas narandžasti stepen opasnosti za pet severnih pokrajina. U dolini reke Ebro očekuje se 42 stepena. Narandžasta opasnost sutra će biti proširena na deset pokrajina u centralnom delu zemlje i na severoistoku. Mediji upozoravaju građane na "paklenu nedelju".

U Francuskoj, temperature će danas dostići 39 stepeni Celzijusovih u dve trećine zemlje, posebno na jugu i istoku. Meteo Frans ocenio je da je reč o " presedanu koji se ne pamti od 1947", a očekuje se da će biti srušeni svi dosadašnji mesečni rekordi. Desetine škola u Francuskoj zatvorene su zbog ekstremno visokih tempera. Oko pedeset škola u francuskom departmanu Esona zatvoreno je zbog toplotnog udara, a kako navode francuski mediji, s radom će prestati i škole u departmanima Val de Marn i Sena i Marna u blizini Pariza.

Očekuje se kako će se temperature popeti iznad 40 stepeni. Veliki gradovi najviše su podložni smogu u vreme letnjih meseci, zato su francuske vlasti odlučile da će na ulice Pariza i Liona moći da izađu samo vozila koja imaju najmanji negativni uticaj na zagađenje okoline. Pariskim vozačima ponuđena su i besplatna mesta za parking kako bi ih se podstakli da koriste javni prevoz.

Očekuje se da će toplotni talas biti na vrhuncu od srede do petka, a francuski je meteorolozi upozoravaju da se očekuje da će Francuska u petak dostići novi temperaturni rekord od 45 stepeni Celzijusa i srušiti onaj iz 2003. godine od 44,1 stepeni.

Od posledica toplotnog talasa te 2003. samo u Francuskoj umrlo je 15.000 smrti. Nije pošteđena ni Nemačka i temperatura bi mogla da dostigne 39 stepeni na jugozapadu zemlje, kao i u Brandeburgu, regiji koja okružuje Berlin, gde je bukti šumski požar od ponedeljka u kom je uništeno 100 hektara.

Premda rekordnih 40,3 stepeni izmerenih u jednom gradiću u Bavarskoj u avgustu 2015. ne bi trebalo da bude premašeno, vrućine bi mogle biti gore od onih 1947. kada je postignut rekord za jun, smatraju stručnjaci.

Vreli talas je stigao iz Sahare u junu što se ne pamti, a u četvrtak i petak očekuju se još žešće vrućine. Noći su takođe jako tople u odnosu na uobičajeno vreme.

U poznatom austrijskom skijaškom centru Insbruku juče je pre toplotnog udara izmereno čak 36,7 stupnjeva, a danas je u Austriji temperatura dostigla 38 Celzijusa.

U Ženevi je zbog visokih temperatura otkazan defile za Dan škole. Škole će biti zatvorene i u Luksemburgu. Pogođena je i istočna Evropa, jake oluje očekuju se u Litvaniji. U toj se zemlji ovog meseca se utopilo najmanje 27 ljudi, a temperature su dostigle rekordnih 35,7 stepeni.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track