VELIKA PUTINOVA POBEDA: Turska razmišlja o POVLAČENJU IZ NATO posle sukob sa Amerikom zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400! (VIDEO)
Foto: EPA/AP

dok se dvoje svađaju

VELIKA PUTINOVA POBEDA: Turska razmišlja o POVLAČENJU IZ NATO posle sukob sa Amerikom zbog nabavke ruskog raketnog sistema S-400! (VIDEO)

Planeta -

Sukob zbog ruskih sistema S-400 mogao bi da rezultira povlačenjem Turske iz NATO, što predstavlja „ogromnu pobedu Vladimira Putina“, piše nemački profesor političkih nauka Tomas Jeger

Profesor smatra da će sporazum Ankare i Moskve primetno pogoršati već napete odnose Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama, a Vašington će biti primoran da uvede sankcije Turskoj zbog kupovine ruske vojne tehnike. Iako će Donald Tramp, prema mišljenju stručnjaka, verovatno pokušati da ih odloži, ali pravno neće moći potpuno da odustane od njih.

Jeger u članku za časopis Fokus onlajn dodaje da ako „Turska odluči da izađe iz NATO, to će za Alijansu biti ogroman geostrateški gubitak“. Prema njegovim rečima, ta opcija se ne može isključiti, a ishod tog konflikta će zavisiti od toga koga predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan vidi kao garanciju svoje političke budućnosti.

Ipak, pojava tog sukoba između Ankare i Vašingtona već predstavlja „veliku pobedu Vladimira Putina“, smatra nemački ekspert. On napominje da će, čak i ako Turska ostane u NATO, među ostalim članicama Saveza početi da raste nepoverenje jednih u druge.

„Klin u NATO je već zabijen i on će delovati čak i ako Alijansa ostane u svom sadašnjem sastavu“, naglašava Jeger.

On takođe dodaje da će zahvaljujući sporazumu sa Turskom ugled Rusije u svetu nastaviti da brzo dobija na težini, ruska vojska će dobiti pristup tajnim podacima, što će biti velika prednost za njene obaveštajne službe. Pri tome jačanje veza Moskve i Ankare politički analitičar naziva „međunarodnom senzacijom“.

Međutim, on kaže da će slabljenje veza sa Sjedinjenim Američkim Državama i poboljšanje odnosa sa Rusijom dovesti do ogromnih političkih i ekonomskih gubitaka za Tursku, a cena bi mogla biti toliko visoka da će Erdoganu možda trebati pomoć Moskve kako bi sačuvao svoju vlast.

Istovremeno, Jeger napominje da u ovoj situaciji Evropa izgleda kao najnemoćnija strana. Iako taj sukob utiče na njene vitalne interese, evropske zemlje ipak nisu u stanju da utiču na rešavanje tog pitanja.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula objavilo o početku isporuke S-400 u zemlju. Kasnije je te informacije potvrdila je i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije. Ugovor o nabavci četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala

je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave njegovi sistemi „Patriot“.

U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto EPA/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track