ŠOK! EVROPSKA UNIJA UVELA SANKCIJE TURSKOJ: Brisel besan zbog turskog bušenja u Mediteranu, Ankara kaže da će nastaviti istraživanja
Foto: Profimedia

KAZNA

ŠOK! EVROPSKA UNIJA UVELA SANKCIJE TURSKOJ: Brisel besan zbog turskog bušenja u Mediteranu, Ankara kaže da će nastaviti istraživanja

Planeta -

Ministri spoljnih poslova EU su pojačali pritisak na Tursku uvođenjem nekih sankcija zbog traženja gasa u vodama koje potpadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, člana EU.

Ministri su u izjavi naveli da se u svetlu turskih "ilegalnih aktivnosti bušenja" suspenduju razgovori o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke biti zatraženo da "preispita" pozajmice Ankari.

Oni su takođe podržali predlog Evropske komisije da smanji finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu. Ministri su upozorili da se dogovaraju dodatne "ciljane mere" da bi se kaznila Turska, koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je prošle nedelje upozorio da će Turska intenzivirati bušenje nedaleko od Kipra ako EU uvede sankcije.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra.

Evropski ministri su ponovili da turske ilegalne akcije imaju "ozbiljan negativni uticaj" na odnose Turske i EU i pozvali Ankaru da poštuje suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom.

Oni su pozdravili poziv kiparske vlade Turskoj da pregovaraju o granicama svojih isključivih ekonomskih zona. Prema navodima kiparskih zvaničnika, Turska ne priznaje Kipar kao državu i tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj. Kiparski Turci iz otcepljene Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Odluke Evropske unije da ograniče kontakte i finansiranje Ankare zbog turskog bušenja u potrazi za gasom i naftom kod obala Kipra, neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu, saopštilo je danas tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, "pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Kipra", prenela je agencija Rojters.

(Kurir.rs/Beta-AP/Tanjug/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track