OVAJ ČOVEK JE SVE OSTAVIO I SAMO OTIŠAO U ŠUMU: Bio je tamo 27 godina, a kad je policija saznala odakle uzima hranu, postavili su mu zamku! Evo gde je danas! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

neobičan život

OVAJ ČOVEK JE SVE OSTAVIO I SAMO OTIŠAO U ŠUMU: Bio je tamo 27 godina, a kad je policija saznala odakle uzima hranu, postavili su mu zamku! Evo gde je danas! (VIDEO)

Planeta -

Godine 1986, tada 20-godišnji Kristofer Najt odvezao se u jednu šumu u ruralnom delu Mejna, a sa sobom je poneo samo osnovne stvari za kampovanje.

Ostavio je svoj auto, ušetao u šumu i iz nje nije izašao 27 godina.

Duboko u šumi našao je deo koji će postati njegov dom - mala čistina u oko jezera Nort Pond. Raširio je ceradu između drveća, namestio mali najlonski šator i smestio se. Bio je skroz skriven od sveta, iako je to na samo nekoliko minuta hoda od jedne od stotina ostalih malih letnih kućica koje su bile razbacane uz jezero.

foto: Youtube/Printscreen

Najt je preživljavao tako što je provaljivao u kućice i lokalne centre iz kojih je krao zalihe. Uvek je uzimao samo ono što mu je trebalo - hranu, gas za kuvanje, baterije i knjige. Pokušavao je da napravi što manje štete, ali veliki broj provala - više od hiljadu tokom svih tih godina - uznemirio je vlasnike letnjikovaca, pa su alarmirali policiju. Tako su postavili zamku i uhvatili Najta na delu.

Sam je proveo gotovo tri decenije, a da ni sa kim nije progovorio nijednu jedinu reč. Samo jednom je u tih skoro 30 godina pozdravio jednog planinara na kojeg je slučajno jedan dan naleteo, negde devedesetih godina. Uprkos jakim zimama u Mejnu, jer temperature znaju da se spuste i do 20 ispod nule, Najt kaže da nikad nije zapalio vatru, jer se bojao da bi dim privukao neželjenu pažnju.

Pisac Majk Finkel posetio je Najta u zatvoru dok je pisao knjigu o njemu i njegovom bekstvu od sveta, "Stranac u šumi: Izvanredna priča o poslednjem pravom hrčku". Prvo ga je pitao ono očigledno - zašto je okrenuo leđa svetu i otišao u divljini.

"Rekao je da se osećao vrlo neugodno stalno okružen ljudima. Mislio sam da mu se nešto dogodilo što je izazvalo taj osećaj. Pitao sam ga je li počinio neki zločin, je li ga bilo nečega sram, ali uporno je tvrdio da se ništa nije dogodilo, već je naprosto osetio jaku želju da bude sam, kao da mu je celo telo govorilo da će mu biti ugodnije ako živi odvojen od sveta", rekao je Finkel i dodao:

"Dosta je toga u njegovoj priči zanimljivo. Da usred zime idete da kampujete u nekoj šumi i celu noć provedete u šatoru bez vatrice, bio bih impresioniran. Najt je to radio 27 zima".

Ovaj begunac od civilizacije je umesto grejanja uz vatru išao dosta rano da spava, već oko sedam uveče, namestio bi budilnik u tri ujutro, najhladnije doba noći. U tri sata bi ustao i hodao do jutra, kako bi ostao ugrejan. Finkela je zanimalo i kako je provodio vreme.

"Malo bi čitao knjige, malo rešavao ukrštene reči, ali te stvari nije radio većinu vremena. Ono što je uglavnom radio je 'ništa', nije radio ništa", objašnjava.

Finkel je pitao Najta da objasni to ništavilo, to njegovo 'nečinjenje ničega'.

"Zanimljivo je da mi je rekao da mu nikada nije bilo dosadno. Da nikada nije bio usamljen. Kaže da je bilo upravo suprotno, da se osećao totalno povezan s celim svetom", kazao je.

foto: Youtube/Printscreen

Kada je uhapšen 4. aprila 2013 godine osuđen je na sedam meseci zatvora. U zatvoru ga je posećivao Finkel, koji je dobio dozvolu da može da ga intervjuiše devet sati, ali je morao da dolazi svakog dana po sat vremena. Iz tih razgovora je i nastala njegova knjiga. Kada su ga uhvatili nije bio baš siguran koliko ima godina, jer je kroz godine izgubio pojam o vremenu, nije ni znao koja je tačno godina. Na pitanje policije šta radi u šumi, rekao je da je u šumi od katastrofe u Černobilju. Taj događaj mu je bio vremenska referenca.

Odlazak na sud
Odlazak na sud foto: Youtube/Printscreen

Rođen je u Mejnu, a posle hapšenja je ispričao da je njegova porodica bila dobra, ali bez emocija, pa je kao tinejdžer puno vremena provodio sam.

Ispričao je policiji da nije imao nikakvih planova kada je ušao u šumu. Ni sa kim se nije pozdravio i nikoga nije obavestio da odlazi. Samo je otišao. Nakon izlaska iz zatvora, vratio se u roditeljski dom i živi s majkom. Radi u bratovom automehaničarskom servisu. Od tada više nije bio zainteresovan za razgovor s Finkelom, ali on se jednog dana pojavio u kući. Najt je bio sam, a Finkel je rekao kako mu se činilo da je depresivan.

"Zamolio me je da ga više nikad ne kontaktiram, a njegova zadnja rečenica dok sam odlazio bila je: Nedostaje mi šuma", rekao je Finkel.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track