Najnovije vesti

INTRIGANTNI ŽIVOT NOVE PREDSEDNICE EVROPSKE KOMISIJE: Doktorka ginekologije ima 7 dece, studirala pod lažnim imenom, tužili je za plagijat, a ČLAN JE MOĆNE TAJNE GRUPE! (VIDEO)
Foto: EPA/CLEMENS BILAN

biografija

INTRIGANTNI ŽIVOT NOVE PREDSEDNICE EVROPSKE KOMISIJE: Doktorka ginekologije ima 7 dece, studirala pod lažnim imenom, tužili je za plagijat, a ČLAN JE MOĆNE TAJNE GRUPE! (VIDEO)

Planeta

Nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, prva žena na toj poziciji, ima 60 godina i dolazi iz redova nemačke konzervativne Hrišćansko demokratske unije (CDU).
 

U političkim vodama je od 1990. godine, a nemački mediji je opisuju kao blisku i "uvek vernu" kancelarki Angeli Merkel. Fon der Lejen je rođena u Briselu. Otac joj je svojevremeno bio premijer Donje Saksonije, a Ursula fon der Lejen 2003. godine postaje ministarka za socijalna pitanja te nemačke savezne države. U predsedništvo CDU ulazi 2004. godine, a 2010. godine postaje zamenica predsednice partije Angele Merkel.


Ursula fon der Lejen je važila i za naslednicu Angele Merkel na čelu CDU, a pre iznenadnog ulaska u trku za mesto predsednice Evropske komisije i za naslednicu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.
U kabinetu Angele Merkel Usula fon der Lejen se nalazi od 2005 godine i to prvo kao federalna ministarka za porodicu, zatim za rad i socijalna pitanja, a 2013. godine dolazi na mesto ministra odbrane Nemačke i postaje prva žena na toj funkciji.

foto: EPA

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London Sćool of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vreme pretili nemačkim političarima i članovima njihovih porodica, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.
Nakon povratka u Nemačku studirala je medicinu, a doktorirala je i specijalizirala ginekologiju.

 

Godine 2015. su se pojavile optužbe da je Fon der Lejen prepisala veći deo svog doktorata, ali je istraga sprovedena na Univerzitetu u Hanoveru utvrdila da doktorat ima grešaka", ali da ona može da zadrži doktorsku titulu.
Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna evropska jezika i iskustva u NATO smatraju podobnom za mesto čelnice Evropske komisije.

Ipak, ovoj majci sedmoro dece najviše zameraju da se nije iskazala kao ministarka odbrane, već je efekat njenog ministrovanja upravo suprotan, piše Politiko (Politico)


"Fon der Lejenova je naša najslabija ministarka. Ali, to je izgleda dovoljno da postane predsednica EK“, napisao je bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc na svom profilu na Tviteru u utorak, konstatujući i da je to "pobeda Orbana i ekipe", koji su zaustavili nominaciju Fransa Timermansa, jer se on "zalaže za vladavinu prava".

foto: EPA

"Stanje Bundesvera (nemačkih oružanih snaga) je katastrofalno. Čitav odbrambeni kapacitet Savezne Republike pati, što je potpuno neodgovorno", bio je oštar Rupert Šolc, bivši ministar odbrane pod kancelarom Helmutom Kolom.


"Dobro je za vojsku što ona odlazi. Godine u kojima je ona bila ministarka bile su zaista teške za oružane snage", rekao je neimenovani zastupnik CDU-a za Fajnenšel tajms.

 

U Berlinu joj, piše ovaj list, stranačke kolege ne veruju, opozicija je napada, mediji su puni negativnih naslovnica o njoj, a ni generali je ne vole.

Alarmantno stanje oružanih snaga najveće i najbogatije države EU nije jedino što se stavlja Von der Lejenovoj na teret. Protiv njenog ministarstva vodi se istraga Parlamentarnog povereništva u vezi sa mogućim nedozvoljenim davanjem ugovora spoljnim konsultantima.

Naime, sumnja se da je Ministarstvo zaobišlo pravila o javnoj nabavci i da je dalo kompanijama kao što su "Akcentur" i "Mek Kinsi" ugovore vredne milione evra. Ključni svedoci su poslednjih dana potvrdili sumnje u sistemsku korupciju u Ministarstvu.

 

Ali, Fon der Lejenova se, uprkos svom klubu kritičara i uprkos čitavom nizu optužbi, može pohvaliti vrlo moćnim prijateljima. Osim same nemačke kancelarke Angele Merkel, tu je i bivši ministar finansija i trenutni predsednik nemačkog Parlamenta Volfgang Šojble, sa kojim se sastajala jednom sedmično za doručkom, sve dok Šojble nije došao na čelo Bundestaga. A Merkelova ju je zaštitila od optužbi i podržala je njenu nominaciju za predsednicu EK, kao nagradu za njenu odanost.

 

Inače, ona je i redovan gost Samita u Davosu, član je upravnog odbora Svetskog ekonomskog foruma i članica je tajnovite grupe Bilderberg

 

(Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik Srbija/Foto: EPA/CLEMENS BILAN)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...