Najnovije vesti

KRVORPOLIĆE U IRAKU! Turske diplomate ručale u restoranu u Kurdistanu, a onda su ušli napadači i izrešetali ih! (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

ŽESTOKA PUCNJAVA

KRVORPOLIĆE U IRAKU! Turske diplomate ručale u restoranu u Kurdistanu, a onda su ušli napadači i izrešetali ih! (VIDEO)

Planeta

BAGDAD - Najmanje trojica turskih diplomata, među kojima i zamenik generalnog konzula Turske, poginula su u pucnjavi u Erbilu, glavnom gradu autonomnog regiona Kurdistan na severu Iraka.

Grupa diplomata turskog konzulata ručala je u restoranu kad su nepoznati napadači oko 14 sati po lokalnom vremenu upali i zapucali.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za ovaj napad, ali sigurno je da će on dodatno pogoršati već postojeće tenzije između Turske i Kurda, naroda bez države, koji živi na teritoriji Iraka, Sirije i Turske.

Turska se već decenijama bori protiv "kurdskog separatizma" i u te svrhe često pravi i vojne "ekskurzije" u Irak. 

Današnji napad dogodio se samo nedelju dana pošto je u turskom vazdušnom napadu na planinsko područje duž tursko-iračke granice poginuo jedan od lidera Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska smatra terorističkom.

1 / 4 Foto: EPA

Turska već mesecima šalje vojsku u Manbidž u Siriji, oblast koja je pod kontrolom kurdskim milicija. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dugo već pokušava da napravi bezbednosnu zonu na turskoj teritoriji, duž granice sa Sirijom, da bi držao pod kontrolom tamošnje kurdske borce.

 

Kurir.rs/Tanjug/RT

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...