PROBUDILA SE ETNA, KRENULA DA KULJA LAVA: Najdramatičnije je bilo tokom noći, pepeo nakratko zatvorio aerodrome! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/RT

POČELA ERUPCIJA

PROBUDILA SE ETNA, KRENULA DA KULJA LAVA: Najdramatičnije je bilo tokom noći, pepeo nakratko zatvorio aerodrome! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Vulkan Etna na Siciliji je u erupciji pošto iz jednog kratera teče lava, saopštio je italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju.

Erupcija je isprekidana i lava teče na jugoistočnoj padini vulkana na kilometar i po od kratera. Vrhunac aktivnosti zabeležen je tokom noći.

Lokalne vlasti su zbog toga ponovo otvorile za saobraćaj vazdušni prostor nad ovim italijanskim ostrvom.

Ansa prenosi da je firma "Sac", koja upravlja aerodrom u Kataniji, saopštila da su počevši od 11 časova svi sektori vazdušnog prostora otvoreni za saobraćaj.

U saopštenju se ipak navodi da su moguća kašnjenja u poletanju i druge neprijatnosti, ali da bi situacija uskoro trebalo da se vrati u normalu.

Pored aerodroma u Kataniji, zabrana saobraćaja je zbog erupcije Etne važila i za drugu siclijansku vazdušnu luku u Komizu pored Raguze, gde takođe nije bilo dozvoljeno poletanje i sletanje aviona.

Etna, koja se uzdiže na 3.300 metara, najveći je aktivni vulkan u Evropi, sa čestim erupcijama, poznatim najmanje 2.700 godina.

Njegova poslednja velika erupcija bila je tokom zime 2008-2009. godine.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track