Najnovije vesti

OPASAN OKRŠAJ NA NEBU: Venecuelanski Su-30 presreo američki avion, a oni odmah okrivili  RUSIJU! (VIDEO)
Foto: YouTube prtscr / US Southern Command

incident

OPASAN OKRŠAJ NA NEBU: Venecuelanski Su-30 presreo američki avion, a oni odmah okrivili RUSIJU! (VIDEO)

Planeta

Venecuelanski borbeni avion Su-30 "agresivno je presreo" američki izviđački avion iznad Karipskog mora, koji je bio na putu ka američkoj Južnoj komandi (Southcom), u potezu koji je američka vojska u saopštenjunazvala neprofesionalnim.

Kako je južna komanda na Tviteru saopštila, venecuelanski lovac, koji je poleteo sa aerodroma na oko 320 kilometara od Karakasa u petak, "agresivno je presreo" američki EP-3 na nebezbednoj udaljenosti i tako ugrozila i posadu i avion.

 

"EP-3 je bio na međunarodno priznatom i odobrenom zadatku i međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Karipskog mora" navodi se u saopštenju američke komande.

 

Međutim, venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Lopez izjavio je da je američka letelica ušla u vazdušni prostor Venecuele i nije prijavila potrebne informacije kršeći međunarodne propise.

S obzirom na to da je Venecuela kupila vojne avione, uključujući i Su-30, od Rusije, Američki zvaničnici su ovaj incident na nebu iskoristili da prst upere upravo u Mosku.

Južna komanda je saopštila da je potez venecuelanskog borbenog aviona "pokazo neodgovornu vojnu politiku Rusije koja podržava nelegitimni režim Nikolasa Madura i tako podriva međunarodne napore u borbi protiv nelegalne trgovine".

 

Kurir.rs /ABC 

Foto: YouTube prtscr / US Southern Command

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...