BORIS DANAS IZGLASAN, SUTRA IDE KOD KRALJICE PO MANDAT: Odmah rekao kada Britanija izlazi iz EU, iz Brisela stigao odgovor! (VIDEO)
Foto: EPA

udri

BORIS DANAS IZGLASAN, SUTRA IDE KOD KRALJICE PO MANDAT: Odmah rekao kada Britanija izlazi iz EU, iz Brisela stigao odgovor! (VIDEO)

Planeta -

Današnji dan je poslednji radni dan na dužnosti premijera za Terezu Mej, koju će na toj funkciji sutra naslediti bivši šef diplomatije Boris Džonson, preneo je BBC.

Tereza Mej će sutra otići u Bakingemsku palatu da preda svoju ostavku britanskoj kraljici Elizabeti II, a sat vremena posle nje kod kraljice će doći Boris Džonson, koji će od nje i zvanično dobiti premijerski mandat, preneo je "Ekspres".

On je obećao je da će završiti proces izlaska zemlje iz Evropske unije 31. oktobra.

On je to kazao u pobedničkom govoru nakon objave da je na torijevskim unutarstranačkim izborima ubedljivo porazio dosadašnjeg ministra spoljnih poslova Džeremnija Hanta, kojem je zahvalio na početku govora.

"Mi ćemo doneti novu energiju zemlji. Mi ćemo završiti Bregzit 31. oktobra i iskoristićemo sve mogućnosti koje će on doneti", rekao je Džonson, prenosi Rojters.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije rekao je danas da je Unija spremna da radi Džonsonom za uređeni Bregzit.

"Radujemo se konstruktivnoj saradnji sa premijerom Džonsonom kada preuzme kancelariju, u olakšavanju ratifikacije sporazuma o izlasku i postizanju urednog Bregzita", naveo je na Tviteru Barnije.

On je dodao da je EU spremna da preradi dogovorenu deklaraciju o novom partnerstvu, misleći na, kako pojašnjava agencija Rojters, na političku deklaraciju koja prati sporazum o izlasku Britanije iz EU.

Kurir.rs/Agencije

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track