DOK JE SNIMAO IZOLOVANO PLEME SEVNULA MAČETA: Ovo je redak snimak domorodaca iz amazonske prašume kojima preti istrebljenje! (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

oči u oči

DOK JE SNIMAO IZOLOVANO PLEME SEVNULA MAČETA: Ovo je redak snimak domorodaca iz amazonske prašume kojima preti istrebljenje! (VIDEO)

Planeta -

Redak snimak pripadnika potpuno izolovanog plemena snimio je pripadnik susedne plemenske zajednice.

Domorodački aktivist Flej Guajajara, član plemenske zajednice Guajajara iz amazonske prašume, objavio je video-snimak na kojem se vidi pripadnik ovog izolovanog plemena Ava u Brazilu. On je ovim snimkom želeo da upozori na porast uništavanja amazonskih šuma koji preti da ugrozi način života domorodačkih plemena.

Video je snimljen u prašumi severne države Maranjao i prikazuje domoroca kako drži nož i podiže njegovu oštricu do svog lica pre nego što je primetio da ga neko posmatra (snima).

"Oni (pleme Ava) su ljudi koji nisu imali kontakte ni sa kim iz civilizacije i koji su bili proganjani više od 500 godina. Iako žive u blizini, nikad nismo imali nikakav kontakt sa njima. Uvek smo znali da su tamo, usred velike šume", rekao je Flej.

Dok su neki članovi ovog inače izolovanog plemena Ava uspeli da uspostave kontakt sa spoljnjim svetom mnogi još uvek žive u izolovanim prašumama koje su sada u opasnosti zbog krčenja šuma.

Prema podacima brazilskog Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, krčenje šuma u najvećoj tropskoj prašumi u svetu poraslo je za više od 88 posto u junu, u pođeđenju sa istim periodom prošle godine. Guajajara je objasnio kako su se članovi njegovog plemena skupili i organizovali tim za zaštitu izolovanih plemena.

"Zabrinuti smo za buduće plemena koja nikada nismo videli, a o kojima su nam govorili naši dedovi i bake. Rekli su nam kako je njima potrebna naša zaštita i njihova šuma", kazao je Flej i dodao kako je uništenje Amazonije stvarnost i da su posledice vrlo ozbiljne ne samo za domorodce, već i za sve nas.

Kurir.rs/Gardijan

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track