DRAMA ZA DRAMOM U SIBIRU: Vanredno stanje zbog požara! Izgorele šume veličine 2 Vojvodine, a u skladištu municije utihnule eksplozije! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Ruptly

angažovane su sve službe

DRAMA ZA DRAMOM U SIBIRU: Vanredno stanje zbog požara! Izgorele šume veličine 2 Vojvodine, a u skladištu municije utihnule eksplozije! (VIDEO)

Planeta -

Eksplozije baruta u skladištu municije u ruskom regionu Krasnojarsk, iz kojeg je već evakuisano nekoliko hiljada lokalnih stanovnika, prestale su.

To je izjavio zamenik ruskog ministra odbrane Dmitri Bulgarkov.

On je, međutim, naveo da i dalje postoji opasnost da će jedan deo municije u skladišu u ruskoj vojnoj bazi eksplodirati.

Bulgarkov je rekao da će u gašenju požara učestovati deset ruskih transportnih vojnih aviona Iljušin IL76 kao i helikopteri.

"Trebalo bi da ugasimo vatru do kraja dana", istakao je Bulgarkov.

Eksplozije u skladištu municije u vojnoj bazi usledile su nakon što je požar izbio na dva mesta u kojima je uskladišteno 40.000 metaka.

Iz regionalne službe za vanredne situacije ranije je rečeno da će vatrogasci moći da počnu da gase požar u skladištu tek kada prestanu eksplozije municije.

"Sve dok eksplozije traju, vatrogasci ne mogu da se približe skladištu i počnu da gase požar", naveo je izvor u toj službi, prenosi Tas s, dodajući da se ni avijacija ne može angažovati iz istog razloga.

Ruske vlasti planirale su da evakuišu 16.500 ljudi iz te oblasti, a do sada je evakuisano nekoliko hiljada lokalnih stanovnika.

Formirani su i prihvatni centri koji će moći da prime planirani broj ljudi, prenosi agencija Tas.

Kako su ruski mediji preneli pozivajući se lekarske službe, devet osoba je povređeno, dok su pojedini mediji javili da je jedna osoba poginula.

Navodi se i da su popucali prozori na stambenim zgradama koje se nalaze u okolini.

U međuvremenu, nastavljaju da gore i šumski požari koji već danima besne Sibirom uprkos svim naporima. U pet regija proglašeno je vanredno stanje.

Kako je naveo ruski ogranak Grinpisa, sada gori površina veća od 4,3 miliona hektara.

Istovremeno, pres služba ruskog MInistarstva odbrane danas je saopštila da su vojni avion Il-76 i helikopteri Mi-8 uspeli da ugase vatru na teritoriji od preko 100.000 hektara u regionima Krasnojarska i Irkutska.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je dao naređenje da se i ruska vojska angažuje u gašenju požara, a u pet regija proglašeno je i vanredno stanje.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja