Najnovije vesti

ČETVRTINA SVETA OSTAJE BEZ VODE! I JEDNA EVROPSKA ZEMLJA U OPASNOSTI: Evo gde je Srbija na toj alarmantnoj listi!
Foto: Profimedia

gvajana i island ne moraju da brinu

ČETVRTINA SVETA OSTAJE BEZ VODE! I JEDNA EVROPSKA ZEMLJA U OPASNOSTI: Evo gde je Srbija na toj alarmantnoj listi!

Planeta

Sedamnaest zemalja u kojima živi četvrtina svetskog stanovništva u ekstremnom je riziku od nestašice vode, pokazala je lista Svetskog instituta za resurse (World resources institute - WRI).

Na vrhu liste od ukupno 164 zemlje, kao najugroženije nalaze se Katar, Izrael, Liban, Iran i Jordan, za koje i najmanja suša može biti velika pretnja jer troše skoro sve dostupne rezerve vode.

U grupi od 17 zemalja koji su, prema istraživanju WRI, izložene "ekstremno visokom vodnom stresu" najviše ih je sa Bliskog istoka i iz Severne Afrike. Tu su: Libija, Kuvajt, Saudijska Arabija, Eritreja, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Indija, Pakistan, Turkmenistan, Oman i Bocvana, kao i San Marino kao jedina evropska zemlja.

Srbija je na 109. mestu svrstana u najbrojniju grupu od ukupno 64 zemlje sa niskim stepenom rizika od nestašice vode.

Od bivših jugoslovenskih republika u pogledu vode najbezbednija je Hrvatska koja je na 140. mestu, slede Crna Gora (121) i Slovenija (117).

Bosna i Hercegovina je 97. na listi WRI u grupi zemalja sa "srednje-niskim" rizikom, dok je Severna Makedonija na 52. mestu tabele, u grupi zemalja sa "srednje visokim vodnim stresom".

Prema izveštaju Svetskog instituta za resurse sa sedištem u Vašingtonu, trećina čovečanstva, koje živi u 44 zemlje, suočava se sa "visokim nivoom opasnosti od nestašica vode".

Među njima je i veći deo južne Evrope - Kipar (19), Grčka (26), Španija (28), Albanija (33) Portugalija (41), Italija (44).

Najmanje ugrožene potencijalnom nestašicom vode su Gvajana, Island, Jamajka, Liberija i Surinam koje zauzimaju poslednjih pet mesta na listi WRI.

Kurir.rs/Beta Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...