NEOBIČNA TURISTIČKA PONUDA U ITALIJI: Živite kao neandertalac! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

PRIRODA

NEOBIČNA TURISTIČKA PONUDA U ITALIJI: Živite kao neandertalac! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U eri modernog turizma, kad se zadovoljstvo gostiju meri brojem zvezdica koje hoteli poseduju, jedan Italijan je odlučio da turiste uči kako da žive kao neandertalci!

Samoproklamovani savremeni pećinski čovek Gvido Kamija (37) polaznike kursa uči tehnikama preživljavanja iz kamenog doba.

Insekti na meniju... Gvido Kamija
Insekti na meniju... Gvido Kamijafoto: Profimedia

Cena kursa 100 evra

Zainteresovani će, između ostalog, naučiti kako da se goloruki penju po stenama i drveću, zapale vatru samo pomoću kamena ili izgrade sklonište.

Cena kursa, koji je odobrila i italijanska Federacija za preživljavanje, košta između 70 i 100 evra na dan a organizuje se uglavnom preko vikenda. Gvido Kamija liči na pravog neandertalca. Obučen je u životinjsku kožu, ima dugu kosu i bradu, a ne odvaja se od svog koplja, pomoću koga lovi.

ŠTA SVE UČE TURISTI

- Kako zapaliti vatru pomoću kamena - Pravljenje skloništa od granja - Koji insekti se mogu jesti - Pentranje po drveću i stenama

"Već pet godina organizujem kurseve koji su pod pokroviteljstvom Italijanske federacije za preživljavanje. Moja strast je paleolit i odatle ideja o modernom neandertalcu. Oni su živeli od pre 400.000 godina do pre 40.000 godina. Bili su vrlo inteligentni. Neandertalac je otkrio vatru i mogao je da se adaptira na sve vremenske uslove", kaže Kamija i dodaje:

"Neandertalci su bili nomadi koji su se dosta selili, živeli su po pećinama i znali su kako da naprave sklonište".

Savremeni neandertalci umesto u vodenom krevetu noće u bivku napravljenom od granja i lišća.

Kamija, koji je bio šef kuhinje, kaže da za porodice i organizovane grupe nudi predavanja od po nekoliko sati gde ih uči osnovnim metodama preživljavanja.

Pecanje pomoću koplja... Gvido Kamija
Pecanje pomoću koplja... Gvido Kamijafoto: Profimedia

Love hranu

"Pokazujem im kako su neandertalci živeli, šta su jeli, kako su palili vatru, kako su koristili koplje. Tu je i ubrzani kurs iz pripreme osnovnih jela. Ukoliko žele, polaznici mogu i sami da love ono što će jesti. Svi će naučiti da mozak koristi veći deo energije, jer posle tri dana bez hrane i najprostija računska radnja postaje nemoguća", kaže on.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track