POSLEDNJE UPOZORENJE MERKELOVOJ: Tramp iz Nemačke povlači 35.000 vojnika i šalje ih u Poljsku!
Foto: Asošijejted Pres

oštro

POSLEDNJE UPOZORENJE MERKELOVOJ: Tramp iz Nemačke povlači 35.000 vojnika i šalje ih u Poljsku!

Planeta -

BERLIN - Američki predsednik Donald Tramp oštro je upozorio nemačku kancelarku Angelu Merkel da bi SAD mogle da povuku svoje trupe iz Nemačke i prebace ih u susednu Poljsku!

Ovaj potez bi i definitivno značio kraj savezništva na relaciji Vašington-Berlin, koji je počivao na odnosima izgrađenim posle sloma fašizma na kraju Drugog svetskog rata.

Respektbilna sila... SAD u Nemačkoj imaju preko 35.000 vojnika
Respektbilna sila... SAD u Nemačkoj imaju preko 35.000 vojnikafoto: Asošijejted Pres

Štite Nemačku

Šef Bele kuće je upozorenje kancelarki Merkel, koja se suočena sa zdravstvenim problemima svom snagom upinje da do kraja izgura četvrti mandat na čelu vlade, poslao preko Ričarda Grenela, ambasadora SAD u Berlinu. Ambasador Grenel je u nekoliko navrata otvoreno govorio o prebacivanju američkih trupa iz Nemačke u Poljsku, što su nemački mediji i stručnjaci okarakterisali kao veštu PR strategiju.

KUĆI DA NOSE NUKLEARKE

Ditmar Barč, šef odborničke grupe levice u Bundestagu, rekao je da bi Amerika, ukoliko se odluči da povuče svoje trupe iz Nemačke, trebalo da sa sobom ponese i svoje nuklearno oružje: - I naravno da bi Amerika nuklearno oružje trebalo da odnese kući, a ne u Poljsku. To će izazvati novu dramatičnu eskalaciju u odnosima s Rusijom, što definitivno nije u interesu Nemačke i Evrope.

"Uvredljivo je pretpostaviti da će američki poreski obveznici nastaviti da plaćaju 50.000 američkih vojnika u Nemačkoj, dok Nemci sredstva iz budžeta troše na domaće programe", naveo je ambasador Grenel. On je bio blizak saradnik Džonu Boltonu, Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost, dok je ovaj bio ambasador SAD pri UN.

Trzavice među saveznicima... Angela Merkel, kancelarka Nemačke
Trzavice među saveznicima... Angela Merkel, kancelarka Nemačkefoto: AP Kay Nietfeld

"Samo radim ono što predsednik Donald Tramp zahteva od mene, a on je bio vrlo jasan", odgovorio je Grenel na primedbu da se radi samo o pretnji bez konkretnih planova.

Ozbiljna situacija

U priču se onda preko društvenih mreža uključio i Tramp, pa je situacija postala vrlo ozbiljna. Predsednik je retvitovao poruke senatora Renda Pola i svoje savetnice Kimberli Gilfojl, u kojima oni zauzimaju čvrst stav prema finansiranju NATO. Podsetimo, na prošlogodišnjem samitu Alijanse je ugovoreno da zemlje članice izdvajaju dva odsto BDP za finansiranje NATO, a Nemačka, jedna od najbogatijih država sveta, izdvaja tek 1,36 odsto.

AMERIČKE TRUPE U EVROPI

1. Nemačka 35.116 2. Italija 12.903 3. V. Britanija 9.173 4. Španija 3.395 5. Belgija 1.062 6. Norveška 634 7. Holandija 409 8. Grčka 388 9. Švedska 246 10. Portugal 232 11. Mađarska 198 12. Poljska 163 13. Rumunija 103 Ostali 298 Ukupno 64.320

Tramp je u junu na sastanku sa Andžejem Dudom, predsednikom Poljske, rekao da podržava ideju da se u ovu zemlju iz Nemačke za stalno prebaci 1.000 američkih vojnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track