SKROMNI RUSKI PILOT KOJI JE SPASAO 233 ŽIVOTA: Nisam heroj! Kad sam shvatio da ćemo se srušiti, doneo sam jedinu ispravnu odluku! A kad su svi bili bezbedni, pozvao sam NJU! (VIDEO)
Foto: AP, EPA

NEVEROVATAN PODVIG!

SKROMNI RUSKI PILOT KOJI JE SPASAO 233 ŽIVOTA: Nisam heroj! Kad sam shvatio da ćemo se srušiti, doneo sam jedinu ispravnu odluku! A kad su svi bili bezbedni, pozvao sam NJU! (VIDEO)

Planeta -

Damir Jusupov, pilot koji je spustio avion A321 "Ural erlajnza", ispričao je na konferenciji za štampu kako je doneo odluku da spusti letelicu na poljanu.

Jusupov je naglasio da je prvo želeo da se vrati na aerodrom, jer motor nije mogao da nastavi da leti.

"Ali kad smo videli da i drugi motor prestaje sa radom, doneo sam odluku da spustim avion pred sobom", objasnio je. Kad je shvatio da će avion neizbežno udariti u zemlju, pokušao je da ga spusti što mekše.

foto: AP

Jusupov je ugasio oba motora pre prinudnog sletanja da avion ne eksplodira

"Bezbednije je spuštati avion bez točkova, oni se mogu prevrnuti i posledice bi bile još gore", objasnio je Jusupov svoju odluku.

foto: AP

Kad je video da su svi putnici i članovi posade dobro, pozvao je suprugu

Iako je spasao 233 putnika i članova posade, sebe ne smatra herojem. Po njegovim rečima - spuštanje aviona u polje je bilo jedino pravilno rešenje. A kad je drama bila završena, javio se suprugi.

"Izašao sam, okružio avion, pogledao oštećenja spolja i uverio se da su svi na bezbednoj udaljenosti. Vratio se u kabinu i odatle pozvao suprugu", dodao je on. Novinarima je kazao da se havarije kao što je ova redovno vežbaju na pilotskim treninzima.

foto: Printscreen YouTube/Россия 1

Damir Jusupov

"Zato smo bili i moralno i profesionalno spremni. Mi u Jekaterinburgu imamo trening-centar i školu letenja, i zahvaljujući tim veštinama uspeli smo da spustimo avion", rekao je on.

foto: AP

Ponosna: Damirova supruga Natalija sa ćerkicom

Kaže da mu incident nije ogadio letenje, ali da mu je sada potreban odmor. Takođe se zahvalio drugom pilotu, posadi i putnicima aviona, a putnicima se izvinio što ih nije odvezao u Simferopolj, gde su leteli.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja