ZBOG POBAČAJA JE OSUĐENA NA 30 GODINA ZATVORA, A SADA JOJ PONOVO SUDE: Devojka iz El Salvadora je kao tinejdžerka bila žrtva silovanja, kaže da nije ni znala da je trudna i da ne oseća krivicu! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Revista Factum

strogi zakoni

ZBOG POBAČAJA JE OSUĐENA NA 30 GODINA ZATVORA, A SADA JOJ PONOVO SUDE: Devojka iz El Salvadora je kao tinejdžerka bila žrtva silovanja, kaže da nije ni znala da je trudna i da ne oseća krivicu! (VIDEO)

Planeta -

Suđenje devojci koja je kao tinejdžerka bila žrtva silovanja danas se nastavlja u Salvadoru. Reč je o slučaju koji je privukao pažnju svetske javnosti s obzirom na stroge zakone protiv pobačaja u toj državi.

Evelin Beatris Hernandez (21) juče se pojavila u sudnici u gradu Sijudad Delgadu nakon što je kao tinejdžerka bila optužena za namerno izazivanje pobačaja i osuđena zbog ubistva, javlja CNN.

"Rekla sam vam da sam nevina. Želim nastaviti da studiram. Molim tužilaštvo da to uzme u obzir", rekla je ona.

Prethodno je na sudu izjavila da se ne oseća krivom i da uopšte nije znala da je trudna kada je došlo do pobačaja: "Da sam znala da sam trudna, ponosna i radosna bih rodila to dete."

Hernandezova i njen advokatski tim tvrde da je trudnoća bila rezultat silovanja.

Pozadina događaja

Godine 2016. ova devojka je završila na hitnoj pomoći u svom rodnom gradu El Karmen, 40 km od prestolnice Salvadora, nakon što su je majka i komšinica našle kako u kupatilu leži u lokvi krvi.

Dijagnostikovan joj je hipovolemički šok i utvrđeno je da je rodila dete, što su lekari i prijavili vlastima. Pet sati kasnije policija je došla u kuću Hernandezovih i našla mrtvo novorođenče u septičkoj jami.

Godinu dana kasnije ona je bila osuđena na 30 godina zatvora za ubistvo svog deteta i namerno izazvan pobačaj.

Pobačaj u potpunosti ilegalan

Pobačaj je u Salvadoru u potpunosti ilegalan, čak i slučaju silovanja i kada je ugrožen život majke. Zavisno od težine optužbe, žene iz Salvadora optužene za pobačaj mogu biti osuđene na zatvorske kazne od dve do 50 godina.

Slučaj Hernandez biće prvo suđenje za pobačaj otkako je za predsednika Salvadora izabran Najib Bukele koji je u kampanji isticao da je protiv pobačaja, no da se isto tako protivi osuđivanju siromašnih žena za spontane pobačaje.

"Ako siromašna žena doživi spontani pobačaj, odmah je osuđuju da ga je namerno izazvala. Ovde veliku ulogu igraju društvene nejednakosti", rekao je istovremeno ne komentirajući slučaj Hernandezove.

Većina žena kojima se sudi za pobačaj u Salvadoru dolazi iz siromašnih porodica i spontane pobačaje po pravilu doživljavaju jer ne mogu da priušte adekvatnu lekarsku negu, tvrdi Morena Erera, jedna od čelnica udruženja koja se zalaže za dekriminalizaciju pobačaja u Salvadoru.

"Želimo da Evelin vidimo slobodnu, no isto tako smo svesni situacije i činjenice da joj preti 30-50 godina zatvora", dodala je.

Kancelarija UN-a za ljudska prava je 2017. pozvao Salvador da ublaži svoje izrazito stroge zakone kada je u pitanju pobačaj, tvrdeći da se nikako ne može raditi o zločinu ako je posredi silovanje ili je ugrožen život majke.

Advokatski tim je optimističan

Advokatski tim Hernandezove izjavio je u četvrtak da s optimizmom gleda na nastavak suđenja.

Elizabet Deras, jedna od advokatica u timu, rekla je da su neki od svedoka izjavili da je dete umrlo zbog poteškoća pri porođaju i da Hernandezova nije kriva za njegovu smrt.

"Izjave svedoka važne su za naš slučaj, a lekar koji je obavio obdukciju potvrdio je da je uzrok smrti deteta bila upala pluća. Zbog toga smo optimistični", dodala je.

Hernandezova je već odslužila 33 meseca svoje kazne pre nego što je u februaru oslobođena, a njen advokatski tim podneo je Vrhovnom sudu zahtev za ponovno suđenje.

Kurir.rs/Index.hr/CNN

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja