Najnovije vesti

LISTE BOGATAŠA BEZ SAUDIJSKIH KRALJEVA: Evo zašto je bogatstvo najimućnije porodice sveta nemoguće izračunati (VIDEO)
Foto: EPA

velika tajna

LISTE BOGATAŠA BEZ SAUDIJSKIH KRALJEVA: Evo zašto je bogatstvo najimućnije porodice sveta nemoguće izračunati (VIDEO)

Planeta

Iako članovi kraljevske porodice u Saudijskoj Arabiji sasvim sigurno spadaju u sami vrh liste najbogatijih ljudi na svetu, njihova imena se ipak ne navode ni na jednoj listi svetskih milijardera. Razlog za to je jednostavan – njihovo bogatstvo je tajna i nemoguće ga je izračunati.

Prema Blumbergovom indeksu, u Saudijskoj Arabiji je dokumentovano 15 milijardera, čije je ukupno bogatstvo 63 milijarde dolara. Po toj listi, najbogatiji je princ Alvalid bin Talal sa bogatstvom od oko 18 milijardi dolara.

 

Ali, Blumeberg napominje da je reč tek o malom delu saudijskih bogataša, odnosno samo onima koji su otkrili svoje finansije ili koji poseduju neke javne kompanije, pa je moguće pratiti njihovo bogatstvo. Na primer, na listama milijardera nema verovatno najmoćnije a možda i najbogatije osobe u Kraljevini, princa Muhameda bin Salmana.

 

Prema medijskim izveštajima, Salman je nedavno potrošio oko 1,2 milijarde dolara na razne luksuzne stvari, uključujući sliku Leonarda Da Vinčija koju je platio 450 miliona dolara.

Ubedljivo najviše novca kraljevska porodica zarađuje od nafte, i to preko državne kompanije Saudi Aramko, najveće energetske kompanije na svetu. Nedavno su analitičari procenili da bi ta kompanija "sa najvećim tajnama" ipak mogla izaći na berzu sledeće godine.

 

Prema okvirnim procenama Blumberga, prihodi kraljevske porodice od Aramka iznose više od 260 milijardi dolara. No, u budžetu se ne navodi kako se oni dele pa je nemoguće saznati koliko zapravo dobija koji član. Kraljevska porodica zarađuje i od saradnje sa stranim kompanijama kojima su agenti ili "tihi partneri" na saudijskom tržištu.

 

 

Porodica zarađuje i od razvoja i trgovine nekretninama, gde joj posao olakšava to što ima pristup državnim bankama od kojih pozajmljuje novac za projekte.

Zanimljivo je da u Saudijskoj Arabiji nije tajna samo bogatstvo kraljevske porodice, već i običnih građana. U ovoj državi ne postoji porez na bogatstvo pa samim tim ni obaveza njegovog prijavljivanja.

 

Neki od milijardera otkriveni su prilikom nedavne antikorupcijske akcije u Saudijskoj Arabiji. Tako je, na primer, princ Miteb bin Abdullah, bivši šef Nacionalne garde, platio pre tri sedmice više od milijardu dolara da bude oslobođen. Njegovo ime nije se nalazilo ni na jednoj listi milijardera niti se zna odakle mu novac.

 

Kurir.rs/Bankar.me

Foto: EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...