Najnovije vesti

GRENLAND VREDI PRAVO BOGATSTVO: Tramp nije prvi američki predsednik koji je pokušao da kupi ovo ostrvo! Jedan je nudio čisto zlato, a evo koju sumu bi SAD morale da izdvoje danas! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/ CBS This Morning

OGROMNA SUMA

GRENLAND VREDI PRAVO BOGATSTVO: Tramp nije prvi američki predsednik koji je pokušao da kupi ovo ostrvo! Jedan je nudio čisto zlato, a evo koju sumu bi SAD morale da izdvoje danas! (VIDEO)

Planeta

U svim svetskim medijima pojavila se vest da američki predsednik Donald Tramp želi da kupi Grenland, najveće svetsko ostrvo. Ali ako on zaista ima takve ambicije, pred njim su mnoge prepreke.

Prvo, Grenland na kome živi 56.000 ljudi jasno i glasno je rekao da nije na prodaju.

 

foto: EPA / Shawn Thew

"Grenland je bogat prirodnim resursima kao što su minerali, čista voda i led, riba, morski plodovi i obnovljivi izvori energije. Ostrvo je nova granica za avanturističke turiste. Otvoreni smo za saradnju, ali ne i za prodaju", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova.

 

Grenland je autonomna teritorija Danske, a političari u Kopenhagenu su ismejali ideju da SAD kupi ostrvo.

"Nadam se da je u pitanju šala, jer je to užasna i groteskna misao", rekao je Martin Lidegard, predsednik danskog odbora za spoljnu politiku.

 

Takođe, sada je 2019. godina i pomalo je bizarno i zastarelo da jedna država predloži kupovinu druge, kao u kolonijalnom dobu.

Danska je već u prošlosti prodala deo teritorije Americi - 1917. godine je Zapadna Indija postala Američka Devičanska Ostrva. Takođe, Tramp nije prvi predsednik koji pokušava da se dokopa Grenlanda.

 

Bivši predsednik Hari Truman ponudio je 1946. godine Danskoj 100 miliona dolara u zlatu, što je blizu današnjie 1,3 milijarde dolara. Njegova ponuda je na kraju odbijena, mada su SAD sklopile dogovor o izgradnji vojne baze na Grenlandu.

 

Danas se Grenland nalazi u centru diskusije o globalnoj klimatskoj krizi, počiva na važnoj geopolitičkoj tački između severnog Atlantika i Arktika i ima ogromne prirodne resurse.

Teško je reći koliko košta Grenland jer ne postoje zvanične procene, ali na osnovu onoga koliko su SAD platile druge teritorije može se steći neka predstava o ceni.

 

Amerika je početkom 19. veka od Francuske kupila Luizijanu koja približno iste površine kao Grenland za današnjih 340 miliona dolara. Ali važno je napomenuti da se Francuska tada spremala na rat sa Velikom Britanijom i da joj je očajnički bio potreban novac, pa se ta prodaja smatra jednom od naboljih pogodbi u istoriji.

 

U svakom slučaju, teško je zamisliti da bi Danska uopšte razmotrila prodaju ostrva za tako nisku cenu, piše Biznis insajder.

Sredinom 19. veka Rusija je Americi prodala Aljasku, manju od Grenlanda i Luizijane, za današnjih 125 miliona dolara, što je takođe bilo vrlo jeftino.

BDP Grenlanda iznosi oko 2,7 milijadri dolara, pa je jasno da bi i Trumanova ponuda iz 1946. danas bila mala.

 

Vašington post je procenio da bi ostrvo koštalo blizu 1,7 biliona dolara.

Tramp će u septembru posetiti Dansku prvi put od kada je na mestu šefa Bele kuće. Iako poseta nije vezana za njegove pretenzije na Grenland, moguće je da će se i ta tema naći na stolu u nekom trenutku.

 

Kurir.rs/Biznis Insajder

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...