PUTIN STIGAO U FRANCUSKU, NAŠAO SE SA MAKRONOM: Jedna tema biće im najvažnija, a evo i koja (FOTO, VIDEO)
Foto: AP

važni razgovori

PUTIN STIGAO U FRANCUSKU, NAŠAO SE SA MAKRONOM: Jedna tema biće im najvažnija, a evo i koja (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas u Francusku, gde će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, i pokušati da poboljšaju odnose Moskve i EU.

Avion sa Putinom sleteo je u Marselj, odakle će helikopterom biti prebačen u letnju rezidenciju fransukog predsednika, dvorac Fort Breganson na Azurnoj obali.

foto: AP

U tom zdanju će, prvi put u istoriji, biti održani razgovori predsednika Rusije i Francuske, prenosi Itar Tas.

Makron je pozvao Putina u posetu samo nekoliko dana pre početka samita G7 u francuskom gradu Bijaricu, kojem bi trebalo da prisustvuje i američki predsednik Donald Tramp.

foto: AP

Kremlj je saopštio da će u fokusu sastanka biti ukrajinska kriza i izgledi za sprovođenje aktivnosti u okviru Normandijskog formata.

foto: AP

Ruski list Izvestija navodi da, kada je reč o Ukrajini, i Moskva i Pariz shvataju da je potrebno nastaviti s primenom sporazuma iz Minska.

foto: AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se nada da će posle njegovih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom biti u narednim nedeljama održan samit lidera o krizi u Ukrajini.

foto: AP

Makron je, nakon što je dočekao Putina u letnjoj rezidenciji na jugu Francuske, rekao da će dvojica lidera razgovarati o deeskalaciji napetosti u Iranu, sukobu u Siriji i kontroli oružja.

Makron je, takođe, pozvao na poštovanje slobode govora i slobodne izbore u Rusiji, prenosi Rojters.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track