MAKRON PORUČIO PUTINU: Međunarodni poredak se prestrojava, imaj poverenja u njega
Foto: AP

sastanak na visokom nivou

MAKRON PORUČIO PUTINU: Međunarodni poredak se prestrojava, imaj poverenja u njega

Planeta -

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas pred Vladimirom Putinom da je za približavanje Evropske unije i Rusije, pozivajući da se nađe "poverenje" u međunarodni poredak koji je "u prestrojavanju".

Uprkos "nesporazumima poslednjih decenija, raspravama o odnosu sa Zapadom", Rusija "jeste evropska" i "moramo da ponovo pronađemo arhitekturu bezbednosti i poverenja između Evropske unije i Rusije", rekao je francuski šef države dočekujući svog ruskog kolegu u letnjoj rezidenciji na jugu Francuske, prenela je agecnija AFP.

Radio slobodna Evropa očekuje da će razgovor biti usmeren na obnavljanje pregovora o okončavanju sukoba ukrajinskih i snaga separatista koje Moskva podržava na istoku Ukrajine. Makron koji je 2017. godine razgovarao s Putinom u Versajskoj palati kod Pariza, ovog puta ga je dočekao letnjoj rezidenciji - Tvrđavi Breganson, u blizini sela Borm-le-Mimoza.

Na početku sastanka, Makron je rekao da se nada da će razgovor sa Putinom dovesti do četverostranog samita o krizi u Ukrajini tokom narednih nedelja, navodeći da postoji "prava prilika" za mir. Ruski predsednik je izrazio podršku "normandijskom formatu" za pregovore čiji je cilj zaustavljanje ukrajinskog sukoba i angažovanje Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije.

Ali rekao je da su mu telefonski razgovori sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim dali samo "oprezne" razloge za optimizam.

Makron je rekao da će s Putinom takođe razgovarati o smirivanju napetosti povodom nuklearnog programa Irana, o sukobu u Siriji i pitanja kontrole naoružanja. Francuski predsednik pozvao je na poštovanje slobode govora i fer izbora u Rusiji.

foto: AP

Do današnjeg sastanka dolazi pošto je Zelenskii početkom ovog meseca pozvao Putina da pomogne u zaustavljanju sukoba na istoku Ukrajine, gde je u borbama vladinih snaga i separatista koje podržava Rusija, od aprila 2014. godine poginulo više od 13.000 ljudi. Insistirajući da se mir Ukrajini može vratiti samo diplomatskim putem, Zelenskii je takođe pozvao na novu rundu pregovora "u normandijskom formatu" koji uključuje Francusku, Nemačku, Ukrajinu i Rusiju.

"Predsednik Zelenski dao je ponude na koje - čini nam se - predsednik Putin treba da odgovori ohrabrujuće", citirala je francuska novinska agencija AFP domaći izvor pod uslovom anonimnosti.

Izbor Zelenskog u aprilu „daje nam malo manevarskog prostora“, dodao je taj zvaničnik.

Savetnik Kremlja za spoljnu politiku Jurij Ušakov rekao je da se dijalog Moskve i Pariza "intenzivirao" poslednjih meseci i da je Putinova poseta Francuskoj "logičan nastavak" njegovih kontakata s Makronom. Makron je u junu najavio da planira da ugosti Putina "da bi istražio sve oblike saradnje na ključnim temama destabilizacije ili sukoba, bez naivnosti, ali i bez zatvaranja vrata".

Rusija je anektirala ukrajinski region Krima u martu 2014. Ubrzo potom, Moskva je započela podršku separatistima u istočnim ukrajinskim regionima Donjeck i Luhansk.

"Mape puta" za prekid vatre objavljene kao deo sporazuma iz Minska - u septembru 2014. i februaru 2015. - doprinele su smanjenju borbi u istočnoj Ukrajini, ali ih nisu zaustavile. Putinova poseta južnoj Francuskoj dolazi nekoliko dana pre no što se Makron i drugi svetski lideri okupe u gradu Biaricu 24. i 26. avgusta na samitu grupe sedam (G7). Ta grupa okuplja Francusku, Veliku Britaniju, Kanadu, Nemačku, Italiju, Japan i Sjedinjene Države. Rusija je bila deo onoga što se zvalo G8, ali je izbačena zbog aneksije Krima.

U tvrđavi Breganson, Putin je rekao da Rusija "neće odbiti" da radi u prethodnom formatu G8 i dodao: "Bilo kakvi kontakti s našim partnerima, u bilo kojem formatu, su korisni" -zaključuje Radio Slobodna Evropa.

(Kurir.rs/Beta/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja