PRETILO JOJ JE 40 GODINA ZATVORA ZBOG POBAČAJA, A DANAS JE PROGLAŠENA NEVINOM: Devojka iz El Salvadora je bila žrtva silovanja, a onda je robijala zbog abortusa! Sada izlazi na slobodu! (VIDEO)
Foto: Printscreen: Youtube/Canal 12 El Salvador

ponovljeno suđenje

PRETILO JOJ JE 40 GODINA ZATVORA ZBOG POBAČAJA, A DANAS JE PROGLAŠENA NEVINOM: Devojka iz El Salvadora je bila žrtva silovanja, a onda je robijala zbog abortusa! Sada izlazi na slobodu! (VIDEO)

Planeta -

Slučaj 21-godišnje Evelin Hernandes, žrtve silovanja koja je bila osuđena na 30 godina zatvora zbog ubistva pošto je njena mrtva beba pronađena u toaletu gde se porodila, dobio je sudski epilog - ona je posle ponovoljenog suđenja oslobođena krivice.

Pretilo joj je 40 godina robije. Evelin Hernandes je u julu 2017. bila osuđena na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva, a sudilo joj se u skladu s veoma strogim zakonima protiv pobačaja.

Ona je ostala trudna pošto je silovao član kriminalne bande kada je imala 18 godina, prenosi Independent.

Tvrdila je da nije znala da je trudna. Pošto se onesvestila u aprilu 2016. godine, majka je odvela u bolnicu gde je utvrđeno da se porodila.

Telo bebe kasnije je pronađeno u septičkoj jami toaleta u kome se porodila a da nije znala, a ona je uhapšena.

Posle prve presude u julu 2017. provela je 33 meseca iza rešetaka.

U ponovljenom suđenju, sudija je poništio presudu zbog nedostatka dokaza, dok je tužilaštvo tražilo da bude osuđena na 40 godina robije.

Pola Avilja Guliden, iz Centra za jednakost žena, jedna je od mnogih aktivista koje su sarađivale sa Ernandesovom tokom suđenja.

"Pravda za Evelin je dugo odlagana i odbacivana. Ali danas je sud utvrdio ono što smo već znali da je istina:Evelin je nevina", rekla je ona.

U Salvadoru je abortus zabranjen od 1998. godine, čak i u slučajevima incesta ili silovanja.

Ovaj slučaj privukao je pažnju svetskih medija i grupa za prava žena.

Salvador ima jedan od najstrožih zakona o abortusu na svetu, a u mnogim slučajevima, kao i u ovom, optužnica je izmenjena u teško ubistvo za šta je predviđena minimalna kazna od 30 godina, navodi BBC.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja