PRIZORI KAO IZ HOROR FILMA: 11.000 ptica palo mrtvo sa neba, a ubrzo je stiglo objašnjenje ovog fenomena (VIDEO)
Foto: AP

uginule ili ozbiljno povređene

PRIZORI KAO IZ HOROR FILMA: 11.000 ptica palo mrtvo sa neba, a ubrzo je stiglo objašnjenje ovog fenomena (VIDEO)

Planeta -

Više od 11.000 ptica nastanjenih u močvarnim područjima Montane palo je mrtvo s neba, a meštane je uplašio ovaj strašan prizor.

Uginulih ptica je bilo svuda, a izgleda da su stradale zbog velike oluje.

Dok stanovnici Montane računaju štetu na usevima i kućama koju je napravio grad veličine bejzbol loptice, stručnjaci koji se bave očuvanjem prirode broje mrtve patke i barske ptice koje su stradale tokom jake oluje.

Skoro trećina ptica oko Velikog jezera je uginula ili je pretrpela ozbiljne povrede tokom nevremena, a vetar je duvao oko 112 kilometara na sat.

Biolog i stručnjak za divlje životinje Džastin Po ističe da, među pticama koje su preživele na jezeru, oko pet odsto divljih patki i oko 40 odsto pelikana i kormorana pokazuju znakove povreda ili poteškoće u kretanju. Mnogima su slomljena krila, razbijene lobanje ili imaju povrede unutrašnjih organa.

Područje oko Velikog jezera je močvarno područje, a na ovom jezeru se u sezoni nastani na desetine ptica selica i ptica koje žive na vodenim površinama, uključujući patke, guske, kormorane, pelikane i galebove. Vlažno proleće sa dosta kiša ispunilo je nivo jezera, a njegova površina iznosi oko 4.000 hektara.

Oluja sa gradom pogodila je čak 13.000 ptica, od kojih je većina uginula. Ptice su odnete na obalu tek četiri dana kasnije. Pretpostavlja se da mnoge od povređenih ptica neće preživeti.

Stručnjaci su zabrinuti da ovoliki broj mrtvih ptica može dovesti do širenja bolesti koje bi se prenele na ostale ptice u lokalnom području. Zvaničnici će nastaviti da prate situaciju.

Prošle godine, susedna država Ajdaho imala je sličan problem, ali znatno manje razmere. Usled jakih prolećnih kiša, oluje i grmljavine uginulo je više od stotinu ptica.

Kurir.rs/Iflscience Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track