Najnovije vesti

PUTIN DIGAO SVET NA NOGE! POSLAO AMERICI NAJMOĆNIJU PORUKU DOSAD! Vaše raketne probe i razmeštanje projektila po svetu su pretnja za Rusiju! Odgovorićemo do kraja, evo kako! (VIDEO)
Foto: AP

ODGOVOR NA AMERIČKU POLITIKU

PUTIN DIGAO SVET NA NOGE! POSLAO AMERICI NAJMOĆNIJU PORUKU DOSAD! Vaše raketne probe i razmeštanje projektila po svetu su pretnja za Rusiju! Odgovorićemo do kraja, evo kako! (VIDEO)

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na operativnom sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti da će Rusija osiguravati svoju bezbednost posle jednostranog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

 

"Naš razvoj najnovijih sistema oružja koji zaista nemaju pandan u svetu izazvan je i, može se reći, isprovociran jednostranim povlačenjem SAD iz Sporazuma o ograničavanju protivraketne odbrane 2003. godine. Mi smo bili jednostavno prinuđeni i u obavezi, naravno, da osiguramo bezbednost našeg naroda i naše zemlje. Mi to radimo sada i sigurno ćemo to činiti i u buduće", rekao je ruski predsednik.

Rusija nikada nije htela da se uvlači u trku u naoružanju, ponovio je on svoj poznati stav.

 

"Mi, kao što znate, nikada nismo želeli, ne želimo i nećemo se uvlačiti u skupu, za našu ekonomiju destruktivnu trku u naoružanju. Podsetiću vas da Rusija po pitanju odbrambenih troškova zauzima prilično skromno, sedmo mesto u svetu, posle SAD, Kine, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Francuske i Japana“, istakao je Putin.

Rusija je i dalje otvorena za ravnopravan i konstruktivan dijalog sa SAD radi povratka poverenja i jačanja međunarodne bezbednosti, naveo je on. Takođe je objasnio da je ovo pokazalo prave namere Vašingtona, koji je, oslobodivši se ograničenja posle povlačenja iz INF, razvezao sebi ruke za raspoređivanje zabranjenih raketa u različitim regionima sveta.

 

On je dodao da SAD govore da razmeštanje novih raketnih sistema može početi u Azijsko-pacifičkom regionu, "ali to takođe utiče na naše temeljne interese, jer se sve ovo nalazi blizu ruskih granica".

Putin je saopštio da je Rusija i ranije imala informacije da se Vašington već duže vreme radi na stvaranju oružja zabranjenog Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa i više puta je na to skretala pažnju svojim partnerima. Jedini cilj SAD bio je da se povuku iz INF i prikriju rad koji je narušavao Sporazum, dodao je predsednik Rusije.

 

VAŠINGTON SVE UNAPRED PLANIRAO

 

"SAD su unapred planirale najnovije testiranje raketa i izlazak iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF)", kazao je Putin i podsetio da je raketa zabranjena tim sporazumom testirana samo 16 dana posle okončanja postupka izlaska iz ugovora.

 

"Očito, to nije improvizacija već još jedna karika u lancu ranije planiranih aktivnosti", rekao je Putin. On je dodao da veruje da su SAD organizovale propagandnu kampanju optužujući Rusiju za kršenje odredbi sporazuma INF kako bi prikrile svoje planove za povlačenje iz sporazuma.

 

"Sada je svima jasno da je glavni cilj kampanje da se prikrije rad Vašingtona", rekao je Putin.

 

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...