STRADAO JE RADEĆI ONO ŠTO NAJVIŠE VOLI: Naučnik srpskog porekla je pomerao granice, sarađivao sa NASA, a evo šta je rekao kad je bio u Srbiji! (VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

visoko cenjen naučnik

STRADAO JE RADEĆI ONO ŠTO NAJVIŠE VOLI: Naučnik srpskog porekla je pomerao granice, sarađivao sa NASA, a evo šta je rekao kad je bio u Srbiji! (VIDEO)

Planeta -

Britanski naučnik srpskog porekla, doktor Anđelo Grubišić (38), koji je poginuo u utorak u Saudijskoj Arabiji prilikom bejs-džampinga, bio je "neverovatno talentovan" i omiljen kod svojih studenata astronautike.

Jedan od njegovih bivših učenika opisao je visoko cenjenog naučnika kao "pravog raketaša koji je bio fantastičan predavač i inspiracija svima".

Njegova porodica rekla je da je Grubišić bio "fenomenalno talentovan".

"Anđelo je izgubio život radeći ono što je najviše voleo, skakao u letačkom odelu, a mi želimo da obezbedimo da ceo svet zna za njegova dostignuća i ambicije budu poznati svetu i da slavimo to kako je obeležio naše živote.

Anđelo je zarobio srca i umove svih ljudi koji su imali privilegiju da rade sa njim. Izraz 'sveća koja gori dvostruko svetlije, gori upola kraće nikada nije bio istinitiji porodici i prijateljima koje je Anđelo imao širom sveta", naveli su u sapštenju.

Bio je i izuzetan sportista koji je u julu osvojio i britanski šampionat u letenju letačkim odelom, oborio rekord u brzini leta mlaznim motorom i izveo je više stotina skokova u sportu koji kombinuje lebdenje i skakanje sa velikih visina bez padobrana.

Radio za NASA

Grubišić se 2013. pridružio grupi astronautike na Univerzitetu Sautempton. Univerzitet ga je opisao kao stručnjaka za razvoj i testiranje naprednih pogonskih sistema za svemirske letelice. Prema vebsajtu Univerziteta Sautempton, „u poslednjih osam godina dr Grubišić je intenzivno sarađivao sa Evropskom svemirskom agencijom i NASA-inom laboratorijom za mlazni pogon u razvoju naprednih pogonskih tehnologija“.

Opisan je kao specijalista za razvoj i testiranje sistema mlaznih pogona za letelice.

foto: Youtube/Printscreen

Projekat "Ikarus"

Prošle godine, Grubišić je ispričao da je njegov cilj direktan i jasan - da pokuša da leti brže, više i dalje od bilo kog čoveka.

Nameravao je da u narednih nekoliko godina obavi skok s najviše visine ikad, skočivši iz aviona više od 12 km iznad zemlje.

Nadao se uspostavljanju i najveće brzine u letačkom odelu (brzine od 400 km na sat) i postavljanju svetskog rekorda u najdužem letu letačkim odelom (više od 10 minuta), uprkos hladnom vetru i temperaturi od minus 100 stepeni Celzijusovih.

"To je priličan izazov učiniti kada se nađete u donjoj stratosferi. Nismo stvoreni za te uslove. To je veoma vanzemaljsko okruženje", rekao je on tada.

Zastrašujuća i istorijska misija nazvana je „Projekat Ikarus“, ​​po mitskom letaču Ikaru, a sam Grubišić je bio test- pilot.

Ovaj izazov je uključivao razvoj „prvog naučno dizajniranog odela sa krilima u svetu za postavljanje svetskih rekorda ljudskog leta".

U septembru prošle godine, naučnik je pokazao svoje odelo na mlazni pogon na festivalu u Bornmautu, ali je uleteo u more kada mu se zapalio motor na ruci.

Prošle godine je boravio u Srbiji gde je dao intervju srpskim medijima.

"Deset godina sam učestvovao u više projekata sa NASA-om i Evropskom svemirskom agencijom, ali se nisam pronašao u astronomiji, pa sam rešio da sam izgradim svoj put. Cilj je kretati se što više, brže i što je dalje moguće. Planiramo da oborimo rekord u najvišem skoku sa više od 13.000 kilometara brzinom od 200 kilometara po času. Šta da kažem, volim da letim i volim da pomeram granice, bilo da su u pitanju odela sa krilima ili mlaznim motorima", ispričao je Anđelo.

Smrt bliskog prijatelja i kolege letača

Dr Grubišić je umro godinu dana nakon što je takođe na sličan način nastradao njegov prijatelj i kolega letač koji je poginuo prilikom skakanja sa Alpa.

Robert Hagarti (47) je bio sa Grubišićem na Alpima gde su slavili njegov rođendan. Tek što je otpevao: "Srećan rođendan" Grubišiću, skočio je sa planine ali je izgubio kontrolu prilikom leta i poginuo.

"Bio je moj rođendan, bio je dobrog zdravlja. Rob je uvek bio oprezan skakač, uvek je obraćao pažnju na svoju opremu", rekao je Grubiđić nakon smrti prijatelja.

Kurir.rs/Tanjug/Blic.rs Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track