ZBOG OVOG ČOVEKA JE CELA PLANETA U OPASNOSTI: Procureli tajni dokumenti koji otkrivaju šta se krije iza razornih požara u Amazoniji! (VIDEO)
Foto: AP/EPA

zastrašujuće otkriće

ZBOG OVOG ČOVEKA JE CELA PLANETA U OPASNOSTI: Procureli tajni dokumenti koji otkrivaju šta se krije iza razornih požara u Amazoniji! (VIDEO)

Planeta -

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro se nada da će sabotirati napore da se sačuva Amazonija, otkrili su dokumenti koji su nedavno procurili u javnost.

Kako se navodi, brazilska vlada planira da gradi mostove, auto-puteve i hidroelektranu u džungli, a time će se odupreti inostranim protiscima da se zaštiti najveća kišna prašuma na svetu.

foto: AP

Planove je objavio politički portal openDemocracy u jeku požara koji pustoše Amazoniju. Dokumenti pokazuju da su se održavali sastanci vladinih i lokalnih zvaničnika, a tokom jednog skupa u februaru, ministri su predstavili plan za sporni region.

"Razvojni projekti moraju da se primene u basenu Amazona kako bi se taj deo zemlje priključio ostatku države, da bismo se odupreli međunarodnim pritiscima očuvanja ove oblasti. Zato, neophodno je da izgradimo hidroelektranu, most preko Amazona i put do granice", pisalo je na jednom od slajdova prezentacije koja je prikazana na sastanku.

Sa druge strane, strane vlade, nevladine organizacije i organizacija "Gaija Amazonas", bore se za Amazoniju što očigledno remeti državne planove.

Na ovom području nalazi se najveća svetska zaštićena oblast, prašuma od 135 miliona hektara koja se proteže od Anda do Amazona i Atlantika.

Međutim, Bolsonaro smatra da NVO i domorodačke zajednice podrivaju napredak zemlje.

Lokalni meštani pokušavaju na sve načine da spasu prašumu. Jedna žena je optužila ilegalne farmere da namerno pale požare. Ne samo što im zemlja nestaje, nego sada imaju disajne probleme zbog dima.

foto: AP

Podsetimo, do sada su registrovana 73.843 požara, 84 odsto više nego prošle godine.

Gusti crni dim je stigao čak do obale Atlantskog okeana, a Sao Paolo je usred dana prekrila neverovatna tama.

Požari takođe ispuštaju ogromne količine ugljen-dioksida u atmosferu, a do sada je ove godine izbačeno 228 megatona, što je najveća količina od 2010.

Ispušta se i ugljen-monoksid, koji je toksičan u velikim količinama, a vetar ga je odneo dalje od južnoameričke obale.

foto: AP

Osim toga, razmere krčenja šuma u Amazonu su toliko velike da se sada smatra da se uništava površina veća od tri fudbalska terena po minutu. To znači da bismo uskoro mogli da dođemo do tačke nakon koje se Amazon više ne bi mogao oporaviti.

Kurir.rs/Independent Foto: AP/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja