IRANSKI TANKER PROMENIO KURS: Posle američkih pretnjih sankcijama više ne plovi prema Grčkoj, već se zaputio u Tursku!
Foto: AP

nosi barele sirove nafte

IRANSKI TANKER PROMENIO KURS: Posle američkih pretnjih sankcijama više ne plovi prema Grčkoj, već se zaputio u Tursku!

Planeta -

Iranski tanker sa 2,1 miliona barela sirove nafte vredne 130 miliona dolara, a koji je pre nekoliko dana pušten iz Gibraltara nakon višednevne zaplene, promenio je kurs i sada umesto ka Grčkoj plovi ka luci Mesrin u Turskoj.

Tanker je promenio kurs pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD koje se protive i prete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera "Adrijan Darja 1" unela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mesrin se nalazi 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gde je navodno tanker i krenuo, pre nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mesrin za nedelju dana.

Zaustavljanje a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track