MAKRON O TRAMPOVIM PRETNJAMA: Nema smisla započinjati trgovinski rat zbog vina!
Foto: AP

sporni porez na tehnološke gigante

MAKRON O TRAMPOVIM PRETNJAMA: Nema smisla započinjati trgovinski rat zbog vina!

Planeta -

Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron razgovarali su u Bijaricu o ekonomskim i trgovinskim pitanjima i bezbednosnim izazovima tokom radnog ručka uoči početka samita Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7).

Neimenovani francuski diplomata izjavio je da je Makron tokom dvočasovnog ručka pokušao da smanji pritisak koji Tramp vrši zbog novog francuskog poreza uvedenog tehnološkim gigantima.

foto: AP

Prema njegovim rečima, Makron je rekao Trampu da taj porez ne predstavlja antiameričku politiku i ukazao na potrebu da svaka zemlja bude sposobna da oporezuje digitalne aktivnosti.

Tramp je više puta najavio kontramere protiv Francuske zbog poreza koji je Pariz uveo velikim tehnološkim kompanijama, zapretivši taksama na uvoz francuskog vina.

foto: AP

Makron je kazao da se ne može praviti veza između oporezivanja tehnoloških džinova i carine na vino i da nema smisla započinjati trgovinski rat zbog tog pitanja.

Makron je Trampu izneo i detalje francuskog plana za smanjenje tenzija s Iranom na kojem je Pariz radio nekoliko nedelja.

foto: EPA

Prema tom planu, Iranu bi bilo dozvoljeno da izvozi naftu u ograničenom vremenskom periodu, a Teheran bi zauzvrat morao da u potpunosti primeni međunarodni nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine, da smanji tenzije u Persijskom zalivu i da počne pregovore.

foto: EPA

Bela kuća je saopštila da su Tramp i Makron "razmotrili značaj promovisanja slobodne i fer trgovine, smanjenja barijera u trgovini, oporezivanja i propisa, i obezbedjivanja slobode navigacije i trgovine kao stubova globalnog ekonomskog rasta".

Kako se navodi, dva lidera su razgovarala i o zajedničkim bezbednosnim izazovima, naročito o krizi u Libiji, sve većoj nestabilnosti u afričkom regionu Sahel i tenzijama u Persijskom zalivu.

Kurir.rs/Beta Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track