SALVINI SPREMAN DA ZAPALI ITALIJU, HILJADAMA PRISTALICAMA PORUČIO: Vratićemo se jači nego ikada, nismo ničije sluge! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

otvoreno

SALVINI SPREMAN DA ZAPALI ITALIJU, HILJADAMA PRISTALICAMA PORUČIO: Vratićemo se jači nego ikada, nismo ničije sluge! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je pred desetinama hiljada pristalica obećao da će se njegova Liga vratiti u Vladu sa još više snage nego ranije, a u svom poznatom evroskeptičnom stilu upozorio je evropske saveznike na slabom francuskom, nemačkom i engleskom da italijanski narod nije ničiji sluga.

„Nikada neću odustati jer naša zemlja očekuje sve. Dajem reč onima koji su mislili da sam umoran i da mi je potrebna pauza da ću raditi više nego ranije“, rekao je Salvini na godišnjem skupu desničarske Lige u gradu Pontidi u Lombardiji.

„Više volim da sada prepustim sedam ministarskih mesta izdajnicima, jer ćemo ih za nekoliko meseci ponovo osvojiti“, rekao je Salvini.

foto: EPA

Dok je Salvini smanjio svoje često vatreni ton, pozivajući pristalice da budu strpljivi i pristojni u političkim raspravama, govornici koji su se na bini pojavili pre njega govorili su o revoluciji i otporu, a članovi stranke su napali italijanskog novinara Gada Lernera.

Salvinijeve pristalice očigledno nisu obeshrabrene nakon njegovog pogrešnog političkog proračuna zbog kojeg njegova stranka više nije u Vladi, pa su nosili brojne transparenta kojima su tražili izbore, kao i šalove sa natpisom „Salvini zauvek“ i majice s parolom „Salvini premijer“.

1 / 7 Foto: EPA

Ovogodišnje okupljanje ima dodatni značaj jer Salvini pokušava da uspostavi svoju bazu kao opoziciju novoj vladajućoj koaliciji koju čine pokret Pet zvezda i Demokratska stranka.

Anketa objavljena u finansijskom dnevniku „Sole 24 ore“ pokazuje da je, uprkos Salvinijevim pogrešnim političkim koracima, Liga i dalje najjača partija u Italiji sa podrškom od 34 odsto.

foto: EPA

Italijanska koaliciona Vlada koju su činili Salvinijeva Liga i pokret Pet zvezdica raspala se prošlog meseca, kada ju je Salvini iznenada „proglasio mrtvom“ i pozvao da se održe vanredni parlamentarni izbori.

foto: EPA

Prošle nedelje je predsednik Italije Serđo Matarela zamolio Đuzepea Kontea da predloži koaliciju pokreta Pet zvezdica i opozicione Demokratske stranke, što je Konte i učinio.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track