Najnovije vesti

TRAMP PRIZNAO DA NEMA ČVRSTIH DOKAZA DA JE IRAN GAĐAO SAUDIJSKO NAFTNO POSTROJENJE: Teheran je odgovoran, ali želim da izbegnem rat
Foto: EPA

IPAK ČEKA DOKAZE

TRAMP PRIZNAO DA NEMA ČVRSTIH DOKAZA DA JE IRAN GAĐAO SAUDIJSKO NAFTNO POSTROJENJE: Teheran je odgovoran, ali želim da izbegnem rat

Planeta

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp ostao je pri stavu da Iran stoji iza napada na Saudijsku Arabiju, ali je istakao da želi da izbegne sukob i da treba sačekati dok se sigurno ne sazna ko je počinilac.


Posle susreta sa bahreinskim prestolonaslednikom Salmanom bin Hamad Al-Kalifom, Tramp je rekao da je odlučan da pomogne svom saudijskom savezniku, ali da želi da izbegne rat s Iranom.

"Čini se da je Islamska Republika gađala naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali želimo da to potvrdimo sa sigurnošću", rekao je Tramp.

 

Prethodno je američki predsednik prozvao Iran u vezi sa napadom na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, dovodeći u pitanje tvrdnje Teherana da nema ništa sa tim napadom.

"Setite se kada je Iran oborio dron tvrdeći da je bio u njihovom vazdušnom prostoru, a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Videćemo?", napisao je Tramp na Tviteru.

 

Inače, Iran je dokazao da je američki dron bio u njihovom vazdušnom prostoru.

 

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, prenosi BBC.

Iran odbacuje bilo kakvu umešanost u subotnje napade, za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Teheran.

 

Donald Tramp je izjavio juče da su SAD spremne "kao zapeta puška" za potencijalni odgovor na napade na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

 

Napad na postrojenje Saudi Aramko paralisao je proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od pet odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...