Najnovije vesti

NAJČUVENIJI AMERIČKI ŠPIJUN PREBEG OTKRIVA ŠTA MU SE SPREMA KOD KUĆE: Zatvorili bi sudnicu, izbacili porotu, sve bi uradili da javnost ništa ne sazna i da me unište!
Foto: Profimedia

SNOUDEN OPET PROGOVORIO

NAJČUVENIJI AMERIČKI ŠPIJUN PREBEG OTKRIVA ŠTA MU SE SPREMA KOD KUĆE: Zatvorili bi sudnicu, izbacili porotu, sve bi uradili da javnost ništa ne sazna i da me unište!

Planeta

MOSKVA - Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden, koji je optužen za špijunažu pošto je objavio niz poverljivih dokumenata o programu špijunaže, želi da se vrati u SAD, ali samo u slučaju da mu je garantovano fer sudenje.

 

Snouden, koji od 2013. godine živi u egzilu u Rusiji, izjavio je za americki CBS da se SAD nisu saglasile da mu daju odbranu od javnog interesa, što bi mu omogućilo da pokuša da dokaže da je njegovo objavljivanje informacija bilo za opšte dobro.

On tvrdi da američka administracija želi da protiv njega pokrene drugu vrstu procesa, a u jednom drugom intervjuu, koji je dao Špiglu, kazao je "ako se dogodi da padnem kroz prozor, sigurno znajte da su me gurnuli".

 

"Žele da koriste posebne procedure, da mogu da zatvore sudnicu i da javnost ne može da zna šta se dešava. Ne žele ni porotu koja bi mogla da razmotri motive onoga što sam učinio", kaže on.

 

Snouden kaže i da nije teško dokazati da je prekršio zakon objavljivanjem dokumenata 2013. godine, ali tvrdi da administracija nije uspela da pokaže da je naneo štetu nacionalnoj bezbednosti.

Ovaj najčuveniji američki prebeg ranije je izjavio da je 2013. godine tražio azil u Francuskoj kada je na vlasti bio Fransoa Oland i izrazio nadu da će mu sada predsednik Emanuel Makron to odobriti.

 

Desetak zemalja već je odbacilo njegov zahtev za azil.

 

Snouden je napisao memoare koji će danas biti pušteni u prodaju u više od 20 zemalja.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...