AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVORI TVRDE: Ruski hakeri 2010. razbucali FBI
Foto: Profimedia

špijunske igre

AMERIČKI OBAVEŠTAJNI IZVORI TVRDE: Ruski hakeri 2010. razbucali FBI

Planeta -

NJUJORK - Ruski operativci su 2010. provalili sistem komunikacija američkog FBI kako bi sprečili obaveštajne službe SAD da otkriju ruske špijune na teritoriji SAD, tvrde američki izvori.

Kako prenosi Jahu njuz, pozivajući se na dobro upućene američke anonimne izvore, američke službe su tek 2012. postale svesne opasnosti i sposobnosti Rusije da probije pojedine vrste bezbednosne komunikacije i uređaje za praćenje koje su koristili agenti FBI.

Proterana iz SAD zbog špijunaže... Ana Čepmen, agent Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije
Proterana iz SAD zbog špijunaže... Ana Čepmen, agent Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacijefoto: Profimedia

U obaveštajnim krugovima u SAD pokrenuta je velika akcija provere sigurnosti kako bi se utvrdilo koliko su se ruske službe probile duboko u sistem obaveštajnih službi.

Osveta Vašingtona

CRV U ELEKTROSISTEMU RUSIJE

SAD su pokušale da u elektromrežu Rusije ubace "crva" (potencijalno opasan program), objavio je Njujork tajms u junu. Cilj je da se onemogući rad elektromreže najveće zemlje na svetu u slučaju konflikta, a istovremeno da se obezbedi podrška za sajber-napade. Obaveštajni zvaničnici su "propustili" da o ovoj akciji obaveste predsednika Donalda Trampa plašeći se njegove reakcije zbog dobrih odnosa s Putinom, ali i zbog toga da ne bi akciju otkrio u neobaveznom ćaskanju s gostima u Beloj kući. Upravo je Trampov dug jezik 2018. doveo do povlačenja agenta CIA Olega Smolenkova, koji je imao pristup najvišim zvaničnicima Kremlja.

Ruski prodor u komunikacije FBI usledio je 2010, nedugo nakon što je Bela kuća odlučila da javno uhapsi i prikaže grupu ruskih špijuna, među kojima je bila i Ana Čepmen, koji su radili za Spoljnu obaveštajnu službu Ruske Federacije. Grupa u kojoj je ona bila pokušala je da regrutuje biznismene poput Kartera Pejdža, koji je kasnije postao savetnik u predsedničkoj kampanji Donalda Trampa. FBI je tada bio koncentrisan na jurenje krtica i dvostrukih agenata u svojim redovima, a na ne proveru bezbednosne komunikacije i nadzor nad elektronskim mrežama.

foto: Wikipedia

Karter Pejdž

FBI je 2013. upozorio Pejdža da Rusi pokušavaju da ga vrbuju, ali se on nije obazirao na to i čak se javno hvalio dobrim vezama s visokim ruskim zvaničnicima. Ruski prodor u komunikacije FBI bio je glavni razlog zbog čega je administracija Baraka Obame proterala 35 ruskih diplomata iz SAD i zatvorila dva ruska konzulata decembra 2016.

Mark Kelton, bivši kontraobaveštajni analitičar u CIA, kaže da su Rusi vrlo profesionalni protivnici koji su ranije prodrli u "svaku američku instituciju vrednu prodiranja". Američke službe su, odgovarajući na prodor Rusa, bile prinuđene da promene procedure i potrošile su mnogo vremena i novca kako bi se izgradio novi bezbedan sistem komunikacija:

Oštar odgovor... Barak Obama, bivši predsednik SAD
Oštar odgovor... Barak Obama, bivši predsednik SADfoto: Ap 10.9.2014

Kako su radili

MOBILNE SLUŠAONICE

Ruski špijuni imali su mobilne slušaonice koje su rasporedili u blizini timova FBI za nadzor. Oni su bili natovareni opremom za prisluškivanje, dok su se u blizini nalazili kombiji sa opremom za presretanje komunikacija. - Ova ruska operacija je bila toliko visokorizična da je to bilo uvredljivo, ali nisu otkriveni - rekao je jedan bivši obaveštajni zvaničnik.

- U objektima vlade, FBI i CIA uspostavljena je nova proceduralna praksa pri komunikaciji. To je uključivalo osnovne korake poput premeštanja komunikacija od prozora i češće menjanje šifrovanih kodova, kao i skuplja prilagođavanja - potvrdila su četvorica bivših zvaničnika.

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track