Najnovije vesti

MORALO JE NEGDE DA PUKNE: Evo zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali i zašto je ozbiljna čarka bila samo pitanje dana
Foto: EPA, AP

BBC OTKRIVA

MORALO JE NEGDE DA PUKNE: Evo zašto su Saudijska Arabija i Iran ljuti rivali i zašto je ozbiljna čarka bila samo pitanje dana

Planeta

LONDON - Saudijska Arabija i Iran su dva jaka suseda i višegodišnji suparnici u borbi za regionalnu dominaciju, a nedavni napadi na saudijska naftna postrojenja za koja se tereti Iran, još više produbljuju neprijateljstvo dve zemlje.

 

Desetogodišnji sukob Rijada i Teherana i Irana dodatno opterećuju verske razlike - u Iranu dominiraju šiitski muslimani, dok Saudijci sebe vidi kao vodeću sunitsku muslimansku silu, prenosi BBC.

Ta podela u islamu se reflektuje na ceo region Bliskog istoka, jer ostale zemlje koje se dele na one sa većinskim šiitskim ili sunitskim stanovništvom traže podršku i vođstvo Saudijske Arabije ili Irana.

 

Istorijski, Saudijska Arabija kao "kraljevina i rodno mesto islama" sebe smatra vođom muslimanskog sveta.

foto: Printscreen YT

S druge strtane, posle Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, stvorena je nova država - revolucionarna teokratija, čiji je cilj da taj model proširi na susedne zemlje, navodi BBC.

 

Američka invazija na Irak 2003. godine svrgla je Sadama Huseina, sunita, i to je otvorilo put vladi u Bagdadu kojom dominiraju šiiti, a iranski uticaj na šiite u toj zemlji od tada raste. Kasniji ustanci širom arapskog sveta izazvali su političku nestabilnost u celom regionu, a Iran i Saudijska Arabija iskoristili su te protrese kako bi proširili svoj uticaj, posebno u Siriji, Bahreinu i Jemenu.

foto: AP

Bašar al Asad i ajatolah Ali Hamenei: Iran pomaže Siriji da se odbrani od terorista i pobunjenika

 

Tako u poslednjih 15 godina rivalstvo postaje sve snažnije, a BBC ocenjuje da Iran na mnogo načina pobeđuje u regionalnoj trci. Navodi se da je u Siriji iranska podrška predsedniku Bašaru al Asadu omogućila njegovim snagama da u velikoj meri unište grupe pobunjenika i terorista, koje je podžavala i Saudijska Arabija.

 

Regionalne tenzije pogoršava i "militaristički avanturizam" mladog i impulsivnog saudijskog prestolonaslednika Muhameda Bin Salamana, koji je de fakto vladar zemlje, a vodi rat protiv Huta, pobunjeničkog pokreta u Jemenu, koje podržava Iran. Sa druge strane, Iran je negirao optužbe da snabdeva Hute oružjem, iako izveštaji Ujedinjenih nacija govore suprotno.

foto: EPA/MOD/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE/

Za SAD i druge zapadne sile, sloboda plovidbe u Zalivu je od suštinskog značaja i svaki sukob koji bi mogao da blokira plovni put za transport nafte mogao bi lako da pokrene američke pomorske i vazdušne snage.

 

Dugo vremena su SAD i njihovi saveznici Iran smatrali destabilizirajučhom silom na Bliskom Istoku, a i saudijske vođe sve više doživljavaju Iran kao egzistencijalnu pretnju. Ranjivost Saudijske Arabije pokazana je ovim poslednjim napadima na njena naftna postrojenja.

 

Kurir.rs/Tanjug

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...