TUGA I ČEMER: Hiljade riba uginulo na suvom! Lagadinsko jezero u Grčkoj nestaje, vodostaj dramatično nizak! (VIDEO)
Foto: Youtube prtscr / Atlas TV

kod Soluna

TUGA I ČEMER: Hiljade riba uginulo na suvom! Lagadinsko jezero u Grčkoj nestaje, vodostaj dramatično nizak! (VIDEO)

Planeta -

Hiljade slatkovodnih riba, uglavnom šarana, uginulo je oko jezera Koronija (Lagadinsko), gde je vodostaj dramatično opao na samo 60 do 80 centimetara.

"Od 2,80 do 3,00 metara, koliko je bilo duboko jezero pre pet ili šest godina, sada smo dostigli nekoliko centimetara zbog suše i nedostatka održavanja infrastrukture za snabdevanje vodom u Koroniji", izjavila je za Anu predsednica Organizacije za upravljanje Koroneje, Volvija i Halkidikija, Dimitra Bombori.

"Vratili smo se u teška prošla vremena, kada je značajno smanjenje vode u kombinaciji sa visokim temperaturama rezultiralo visokom smrtnošću riba", objasnila je Bombori.

"Tehnički radovi obavljeni tokom 2012. godine pomogli su da se obnovi veza jezera sa potocima koji su obnovili jezero, a populacija riba je značajno porasla, tako da je primećeno osam do devet vrsta riba", primetila je ona.

Bomborijeva je navela da nadoknađivanje vodostaja jezera u velikoj meri zavisi od hidroloških uslova, ali i radova na održavanju koji nisu urađeni, jer nije imenovan upravnik koji bi tražio potrebna sredstva.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Youtube prtscr / Atlas TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track