AMERIKA KREĆE NA IRAN? Pentagon izlaže Trampu vojne opcije, SPREMNE LISTE S METAMA NAPADA!
Foto: Profimedia

PRIPREME

AMERIKA KREĆE NA IRAN? Pentagon izlaže Trampu vojne opcije, SPREMNE LISTE S METAMA NAPADA!

Planeta -

VAŠINGTON, 20. septembra (Tanjug) - Pentagon će izložiti široki spektar vojnih opcija američkom predsedniku Donaldu Trampu koji razmišlja kako da odgovori na, kako kažu zvaničnici njegove administracije, iranski napad bez predsedana na saudijska naftna postrojenja, javlja AP.

Opcije će biti izložene na današnjem sastanku u Beloj kući, a među njima je i lista potencijalnih meta za vazdušne udare u Iranu.

Tramp će, takođe, biti upozoren da vojna akcija protiv Islamske Republike može da eskalira u rat, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

foto: Profimedia

Ovaj sastanak će najverovatnije biti prva prilika za donošenje odluka o tome kako će SAD da odgovore na napad na njihovog ključnog bliskoistočnog saveznika, navodi američka agencija. Svaka odluka bi mogla da zavisi od dokaza koje su u stanju da obezbede američki i saudijski istražitelji, a koji bi trebalo da potvrde da je Iran izveo napad, kako tvrde mnogi zvaničnici, uključujući i američkog državnog sekretara Majkla Pompea.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada i upozorava SAD da bi napad izavao "totalni rat", sa odmazdom Teherana.

Američki potpredsednik Majkl Pens je rekao da će Tramp "razmotriti činjenice i doneti odluke o sledećim koracima".

"Američki narod može biti uveren da će SAD braniti naše interese u regionu i da ćemo stati uz naše saveznike", poručio je Pens.

Odgovor SAD bi mogao da obuhvati vojne, političke i ekonomske akcije, a što se tiče vojnih opcija, moglo bi da uopšte ne bude nikakvih akcija ili da bude vazdušnih udara ili nekih manje vidljivih, kao što su sajber napadi.

Najverovatniji korak koji će SAD preduzeti jeste da se obezbedi dodatna vojna podrška da bi se pomoglo Saudijskoj Arabiji da se brani od napada sa severa, jer je većina odbrane fokusirana na pretnje Huta u Jemenu prema jugu.

Portparol Pentagona Džonatan Hofman je izjavio da su SAD s velikom sigurnošću uverene da će zvaničnici utvrditi ko je tačno izveo napade prošlog vikenda.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track