TVRDI DA JE JEDNOSTAVNO! Evo kako je Bil Gejts ove godine zaradio 16 mlrd dolara i uvećao svoje bogatstvo
Foto: Profimedia

PROSTA ŠEMA?

TVRDI DA JE JEDNOSTAVNO! Evo kako je Bil Gejts ove godine zaradio 16 mlrd dolara i uvećao svoje bogatstvo

Planeta -

NJUJORK - Iako je ove godine donirao preko 35 milijardi dolara u humanitarne svrhe, Bil Gejts je od početka 2019. zaradio 16 milijardi i sad je "težak" 106 milijardi dolara.

"Reč je o jednostavnoj strategiji ulaganja - preko 60 posto bogatstva držim u deonicama", rekao je osnivač Majkrosofta u intervjuu za agenciju Blumberg.

Oko 60 milijardi dolara Gejtsovog bogatstva nalazi se od ovog ponedeljak upravo u akcijama koje poseduje i, zahvaljujući tome, kako objašnjava Majkl Larson, investicioni savetnik tog milijardera, Gejts je uspeo da izgrad najveći svetski privatnu fondaciju bez smanjenja svog bogatstva.

Ipak, to bi moglo da se promeni ako se u SAD uvedu veći porezi, kao što poslednjih dana najavljuju svetski štampani mediji na naslovnim stranama.

"Sumnjam da će porez na bogate proći, ali ja ne bih bio protiv njega. Najbliže tome jeste porez na nekretnine za koji se snažno zalažem da se vrati na 55 posto, odnosno na procenat na kom je bio pre nekoliko decenija", rekao je Gejts.

Iako je drugi najbogatiji čovjek na svetu (iza vlasnika Amazona Džefa Bezosa), Gejts je poznat kao zagovornik većih poreza na dohodak najbogatijih u Americi i veće transparentnosti.

"Ne sviđa mi se što postoji toliko fondacija za koje niko ne zna ko su njihovi vlasnici. Finansijska transparentnost je veoma bitna", konstatovao je on i dodao da sumnja da će i u budućnosti moći da se pohvali jednakim finansijskim uspesima kao do sada.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track