RUSIJA PORUČILA AMERICI: Manite se zavere da srušite Kalinjingrad! Ne rizikujte i ne kačite se s našim vojnicima!
Foto: AP, EPA, Russian Defense Ministry, Kremlin Pool

opasne provokacije

RUSIJA PORUČILA AMERICI: Manite se zavere da srušite Kalinjingrad! Ne rizikujte i ne kačite se s našim vojnicima!

Planeta -

Moskva smatra da su američke izjave o planovima koji omogućavaju razbijanje odbrane Kalinjingrada neodgovorna pretnja, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Prvo, mi ih smatramo za pretnje. Drugo mi smatramo da su takve izjave potpuno neodgovorne. I treće, možemo da vidimo koliko se lako političke elite, posebno u SAD, bave ozbiljnim i veoma komplikovanim stvarima kao što su globalna bezbednost i stabilnost", rekla je ona, preneo je TASS.

Još direktniji bio je guverner Kalinjingradske oblasti, Anton Alihanov, povodom navoda da je američka vojska u martu simulirala napad na taj region Rusije.

On je poručio da SAD treba da se uzdrže od zavere da napadnu Kalinjingrad jer su ruski vojnici spremni da se suprotstave svakom neprijatelju.

foto: Printscreen YouTube/Сегодня

"Nećemo da prihvatamo njihove pozive, ali se sigurno ne plašimo. Kod nas je smeštena glavna baza Baltičke flote. S obzirom na moral i tehničku pronicljivost snaga u Kalinjingradu, nikome ne savetujem da rizikuje da se kači sa našim vojnicima", rekao je Alihanov.

On je preporučio američkim generalima da čitaju istorijske knjige o onima koji su kovali zavere protiv Rusije i posledicama sa kojima su se suočili.

"Ruski narod ume da odgovori svakom američkom generalu koji ima planove. Mislim da su nauči naši partneri i protivnici odavno mogli da nauče lekciju iz istorije", naveo je guverner.

Nešnal interest izvestio je, pozivajući se na nezavisnog analitičara Stefana Votkinsa, da je američki strateški bombarder B-52 u martu simulirao bombardovanje Kalinjingradske oblasti krstarećim raketama. Votkins je naveo da je avion je poleteo iz baze američkih vazdušnih snaga u gradu Barksdejlu u Luizijani i izveo napad lažnim krstarećim raketama, skrenuvši samo 60 nautičkih milja pre ulaska u ruski vazdušni prostor, a zatim sleteo u bazu u Velikoj Britaniji.

U ruskoj teritoriji Kalinjingradu, koja se nalazi između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru i geografski je odvojena od ostatka Rusije, nalaze se protivvazdušne rakete S-300 i S-400, protivbrodske rakete Oniks i rakete zemlja-zemja Iskander.

"Američke snage veruju da znaju kako da probiju Kalinjingrad", preneo je Nešnal interest izjavu komandanta Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi generala Džefa Harigana.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, EPA, Russian Defense Ministry, Kremlin Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track