TRAMP ZAPRETIO PREDSEDNIKU UKRAJINE: Uhapsite Bajdenovog sina ili ništa od vojne pomoći!
Foto: EPA, AP / Patrick Semansky

ŠOK

TRAMP ZAPRETIO PREDSEDNIKU UKRAJINE: Uhapsite Bajdenovog sina ili ništa od vojne pomoći!

Planeta -

Šef Bele kuće zahtevao od čelnika u Kijevu da procesuiraju Hantera Bajdena ili neće biti vojne pomoći za Ukrajinu

Američki predsednik Donald Tramp ucenjivao je Vladimira Zelenskog, predsednika Ukrajine, zahtevajući od njega da procesuira Hantera Bajdena, sina Džoa Bajdena, favorita među kandidatima demokratama za predsedničke izbore 2020.

Šef Bele kuće je ukrajinskom predsedniku zapretio da će ukinuti vojnu pomoć SAD, koja je zvaničnom Kijevu od krucijalnog značaja zbog višegodišnjeg spora sa susednom Rusijom.

Hanter Bajden je ranije bio direktor ukrajinske gasne kompanije „Burisma holdings“. Informaciju o, u najmanju ruku neprimerenom ponašanju predsednika SAD prvi je objavio Vašington post pozivajući se na informacije dvoje bivših zvaničnika Bele kuće koji su upoznati sa celim slučajem.

Podneta je i zvanična pritužba od tajnog uzbunjivača, koji je iz redova obaveštajne službe. Zbog tajne prijave je održana i sednica Odbora za obaveštajna pitanja Kongresa, kojoj je iza zatvorenih vrata predsedavao Majl Etkinson, generalni inspektor obaveštajnih službi SAD. Prijava protiv predsednika Trampa izazvala je veliki gnev kod demokrata na Kapitol hilu. Detalji te prijave su poverljivi i nisu poznati javnosti.

Komentarišući slučaj na Tviteru, Tramp je upotrebio već izlizanu frazu „lažne vesti“ da odbaci izveštaj.

Trampov advokat ĐULIJANI PRIZNAO

Rudi Đulijani, bivši gradonačelnik Njujorka i Trampov advokat, priznao je u vrlo napetom intervjuu za CNN da je tražio da se istraži Hanter Bajden.

- Tražio sam od Ukrajine da se istraže navodi da je bilo mešanja u izbore 2016, i to za račun Hilari Klinton. Tražio sam da se istraži kakva je veza između Hantera Bajdena i tužilaštva u Ukrajini, naravno da sam tražio - rekao je Đulijani.

Poziv od 25. jula SNIMLJEN RAZGOVOR

Demokrate u Kongresu zahtevaju od Bele kuće da objavi zapisnik razgovora koji je Tramp obavio s Vladimirom Zelenskim 25. jula ove godine. Nakon ovog poziva uzbunjivač je podneo tajnu prijavu protiv predsednika Trampa 12. avgusta.

Kurir.rs

Foto:EPA, AP / Patrick Semansky

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track