Najnovije vesti

ŠOKANTNO UPOZORENJE RUSIJE ZBOG RAZMEŠTANJA AMERIČKIH RAKETA: Ugrožena je bezbednost sveta, negativne posledice su neizbežne!
Foto: Profimedia

ZVECKANJE ORUŽJEM

ŠOKANTNO UPOZORENJE RUSIJE ZBOG RAZMEŠTANJA AMERIČKIH RAKETA: Ugrožena je bezbednost sveta, negativne posledice su neizbežne!

Planeta

Rusija će što pre morati da sprovede dodatne analize pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, s obzirom na američke planove za naoružavanje svojih vojnih snaga raketama kratkog i srednjeg dometa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, umesto da se traži način spasavanja Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), Sjedinjene Države blokirale su sve prilike da se razgovara o konstruktivnom traženju rešenja, prenosi Itar Tas.

 

Kao rezultat, kako se navodi, Vašington je naneo novi ozbiljan udarac sistemu kontrole oružja koji se gradio decenijama.

"Dalekosežne negativne posledice za međunarodnu bezbednost u nekoliko ključnih regiona u svetu izgledaju sada praktično neizbežno", saopštilo je Ministarstvo.

 

Uz to, Pentagon je testirao krstareće rakete Tomahavk koje su zabranjene ugovorom INF, i to dve sedmice pošto je ugovor bio raskinut.

"Lanser Mk-41 korišćen je u tu svrhu. To je bila kombinacija rakete i lansera, što pokazuje da je zabrinutost Rusije bila opravdana, ali i dokazuje da se Vašington pripremao da raskine ugovor i bio angažovana u stvaranju oružja koje je tim sporazumom zabranjeno", rečeno je u Ministarstvu.

 

"U tom kontekstu i u vezi sa pozivom Pentagona na opremanje Vojske SAD raketama kratkog i srednjeg dometa, Rusija će biti primorana da vrši dodatnu analizu o pretnji nacionalnoj bezbednosti i strateškoj stabilnosti, uključujući amričke sisteme za protivraketnu odbranu "Egis Ažor" koji su postavljeni u Evropi, a planirano je da bude raspoređeno u Tihom okeanu".

 

Iz ministarstva su naglasili da Rusija ostavljena otvorena vrata za jednak i konstruktivan dijalog sa Sjedinjenim Državama s ciljem jačanja transparentnosti i međunarodne bezbednosti. Pored toga, ministarstvo je pozvalo Vašington "da se uzdrži od mera koje bi destabilizovale raketni sektor i koraka koji bi mogli da izazovu novu međunarodnu trku u naoružanju".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia) 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...