Najnovije vesti

ZAKUVALO SE NA BLISKOM ISTOKU! AMERIKA POSLALA RAZARAČE U PERSIJSKI ZALIV: Ali stiže neočekivani odgovor Irana, Rusije i Kine
Foto: AP

PRETI SUKOB

ZAKUVALO SE NA BLISKOM ISTOKU! AMERIKA POSLALA RAZARAČE U PERSIJSKI ZALIV: Ali stiže neočekivani odgovor Irana, Rusije i Kine

Planeta

Sjedinjene Američke Države poslale su razarač „Nice“, sa sistemima protivraketne odbrane „Egis“, na sever Persijskog zaliva kako bi zatvorile „rupu u protivvazdušnoj odbrani Saudijske Arabije“, javlja televizija Si-Bi-Es.

 

Prema tvrdnjama SAD, upravo preko vazdušnog prostora iznad severoistočnog regiona Saudijske Arabije, Iran je 14. septembra navodno naneo udar na naftna postrojenja.

 

Prema postojećim informacijama, u ovom trenutku na jugu Persijskog zaliva u blizini obala Irana se takođe nalazi slični raketni razarač „Gonzales“. Još jedan američki razarač PRO je raspoređen u centralnom delu Persijskog zaliva.

 

U vodama Omanskog zaliva, u neposrednoj blizini Ormuskog moreuza, nalazi se američki nosač aviona „Abraham Linkoln“, raketne krstarice i dva razarača. Iz ove tačke, palubna avijacija i krstareće rakete mogu dostići svaku tačku na teritoriji Irana. SAD poseduju veliku avijacionu grupu na bazama u regionu u koju ulaze strateški bombarderi i višenamenski lovci.


Međutim, Iran, Rusija i Kina izvode zajedničke vojne vežbe Ratne mornarice u Indijskom okeanu i Omanskom zalivu, saopštio je portparol Generalštaba Oružanih snaga Islamske Republike Iran Kadir Nezami.

"Iran će uskoro izvesti zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom u Omanskom zalivu i Indijskom okeanu", navodi agencija Fars reči predstavnika resora.

 

Nezami je izjavio da će tokom vežbi vojska razmeniti iskustva u taktičkim i vojnim manevrima. Ministarstvo odbrane Irana je saopštilo da će u Teheranu uskoro biti održan sastanak šefova generalštaba.

Krajem jula, Rusija i Iran su se dogovorili da prošire vojnu saradnju. Komandant iranske Ratne mornarice Husein Hanzadi je saopštio da u budućnosti mogu biti održane zajedničke vojne vežbe dveju država u području Ormuskog moreuza.

 

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: AP)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...