ZABORAVITE BLISKI ISTOK, OVDE VEĆ RATUJU TURSKA, EGIPAT I EMIRATI: Turske baze žestoko bombardovane, hiljade ranjenih evakuisano u Ankaru! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Screnshot

sukob

ZABORAVITE BLISKI ISTOK, OVDE VEĆ RATUJU TURSKA, EGIPAT I EMIRATI: Turske baze žestoko bombardovane, hiljade ranjenih evakuisano u Ankaru! (VIDEO)

Planeta -

Egipatski avioni uz dronove iz Ujedinjenih arapskih emirata su povećali bomardovanje turskih baza u Libiji. Operacija je imala toliko uspeha da je tursko ministarstvo odbrane da naložilo hitan transport ranjenih i mrtvih turskih vojnika nazad u Ankaru.

U isto vreme, ruski tehničari su požurili u Libiju da podrže vojsku generala Haftara.

Nedavno, komandant operacija generala Haftara, general Mabrouk al-Gazavi, rekao je da će se operacije nastaviti sve dok poslednji neprijateljski turski vojnik u vazduhu, moru ili kopnu ne napusti zemlju.

"Uticali smo na turske baze i infrastrukturu širom zemlje duž linija od grada Sirta do grada Zuvara na zapadu“, rekao je.

Posle velikog bombardovanja turskih položaja na aerodromu Mitiga, ukrajinski transporter 74-5ACCA An-74 sleteo je u 15:10 po lokalnom vremenu kako bi pokupio mrtve i povređene Turke, nešto što je portparol LNA priznao.

Avion je poleteo 50 minuta kasnije, u 4:00 po lokalnom vremenu, natovaren velikim brojem vozila hitne pomoći. Kasnije je pronađeno da je isti avion ušao u turski vazdušni prostor u 6:35 sati po lokalnom vremenu.

Dolazak ruskih tehničkih i vojnih savetnika u Libiju izazvao je zabrinutost u

Turskoj i GNA-u, što potvrđuje pad ruskog bespilotnog aviona Orlan-10 u Ain Zari, južno od Tripolija.

Ruski tehničari su, kako se izveštava, popravili oklopna vozila i artiljerijske sisteme generala Kalife Haftara.

Prema dokumentu objavljenom na veb lokaciji Proekt, 23 ruska tehničara pretresla su i popravila 100 T-55, 10 T-72, ​​35 T-62, 77 TOMA BMP-1, 10 MT-LB, 21 oklopna tenka, vozila za prikupljanje BREM, 41 izviđačka vozila BRDM-2, 20 2S1, 1 2S3 i 6 BM-21 RPG.

Prva operacija egipatske aviona Rafal dogodila se u maju 2017. U vreme al-Sisijeve komande, poleteli su iz vazdušne baze Gebel El Basu i tri dana je bombardovao ciljeve u Libiji.

Druga operacija obavljena je od 26. do 27. maja 2018. godine, kada je Al Sisi takođe poslao F-16 koji su poleteli iz zapadne baze njegove zemlje. Vazdušni napadi se nastavljaju prema potrebama generala Haftara.

Sve naznake ukazuju na to da će se sukob u Libiji uskoro završiti, pošto su nakon podrške Rusije, UAE i Egipta Haftaru, a USAF izveo prve bombaške napade u Libiji nakon pokretanja komandanta operacije u aprilu.

Kurir.rs/Fort Russ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track