ROHANI NA VOJNOJ PARADI PORUČIO AMERICI: Što ste dalje od regiona, to je on bezbedniji
Foto: Printscreen Twitter

PORUKA

ROHANI NA VOJNOJ PARADI PORUČIO AMERICI: Što ste dalje od regiona, to je on bezbedniji

Planeta -

TEHERAN - Prisustvo stranih trupa u regionu Persijskog zaliva povećava nesigurnost, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani posle objave SAD da u to područje šalju pojačanje.

Govoreći na otvaranju vojne parade u Teheranu, Rohani je naveo da će Iran u narednim danima predstaviti u UN plan saradnje priobalnih država s ciljem garantovanja bezbednosti Persijskog zaliva, Ormuskog moreuza i Omanskog mora.

"Vaše prisustvo je uvek donosilo bol i nesreću u region", rekao je iranski predsednik obraćajući se "onima koji žele da Iran učine odgovornim" za loše stvari u regionu. Takvima je poručio da "što su dalje od regiona, to je on bezbedniji".

foto: Printscreen Twitter

"S naše tačke gledišta, bezbednost Persijskog zaliva dolazi iznutra, bezbednosti Ormuskog moreuza dolazi iznutra. Strane snage su izvor problema i nesigurnosti za naš narod i region", naveo je Rohani i ponovio da Iran pruža ruku prijateljstva i bratstva drugim zemljama Zaliva. Takođe je rekao da region prolazi osetljiv trenutak od istorijske važnosti.

"Spremni smo da zanemarimo njihove ranije greške jer je danas situacija takva da neprijatelji islama i regiona, pre svega SAD i cionizam, žele da na loš način iskoriste naše podele", rekao je iranski predsednik, misleći na arapske države Zaliva s kojima Iran ima napete odnose, pre svega Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

foto: Printscreen Twitter

Rohani je naveo da će Iran na zasedanju Generalne skupštine UN predstaviti plan regionalne saradnje kojeg je nazvao "Nada", s ciljem osiguranja bezbednosti u Zalivu, Ormuskom moreuzu i Omanskom moru "uz pomoć zemalja regiona", ali nije iznosio detalje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track