JUNKER TRAŽI BEKSTOP! Bregzit je tragičan za Evropu, ali ako bude bez sporazuma, postavićemo kontrole na irskoj granici! Oko toga nema pregovora!
Foto: EPA

PREDOMISLIO SE

JUNKER TRAŽI BEKSTOP! Bregzit je tragičan za Evropu, ali ako bude bez sporazuma, postavićemo kontrole na irskoj granici! Oko toga nema pregovora!

Planeta -

MADRID - Istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit) predvidjeno za 31. oktobar predstavlja "tragičan trenutak za Evropu", izjavio je odlazeći predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker.

"Mislim da još imamo mogućnost postizanja dogovora" sa Londonom, ocenio je Junker i dodao da je nedavno u Luskemburgu imao "konstruktivan i pozitivan" razgovor s britanskim premijerom Borisom Džonsonom. Junker je dodao da ne deli stav onih koji misle da se Džonson igra "sa EU i samim sobom" već smatra da britanski premijer pokušava da pronađe dogovor prihvatljiv i za britanski i Evropski parlament.

Jukner je takođe potvrdio da će, u slučaju Bregzita bez dogovora, na irskoj granici svakako biti postavljene granične kontrole, što je jedno od najkomplikovanijih pitanja u razgovorima o Bregzitu. Kad ne bi bila ostavljena granica, kaže Junker, desilo bi se da bi životinja koja uđe u Severnu Irsku mogla bez ikakvih kontrola da preko Irske udje u EU.

"To se neće desiti. Mi moramo da zaštitimo zdravlje i bezbednost naših građana", rekao je predsednik EK.

Velika Britanija bi trebalo da napusti Eu 31. oktobra.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track